matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcje trygonometryczne
Antek:
Korzystając ze wzoru cos2α=1−2sin
2
α, oblicz sin15
0
4 kwi 10:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
zauważ, że α=15
o
to (2α) = 30
o
... a wartość cosinusa dla tego kąta znasz skorzystaj z tego
4 kwi 10:21