Całka podwójna i iterowana
byk: Powiedzcie proszę, czy dobrze to rozwiązałem:
Całkę podwójną ∫∫D f(x,y)dxdy zamienić na całki iterowane, jeżeli obszar D ograniczony jest
krzywymi o równaniach: x2 + y = 2 oraz y3 = x2
Na początku rozwiązałem powyższy układ równań by wyznaczyć punkty wspólne tych krzywych i
wyszło: A(−1,1) i B(1,1) i teraz tak:
∫∫D f(x,y)dxdy = ∫−11dx ∫3√x2 (2−x2) f(x,y)dy − czy to jest dobrze? Dla wyjaśnienia
pierwsza całka jest od −1 do 1, a druga od 3√x2 do 2−x2
4 kwi 14:25
byk: up
4 kwi 14:55
byk: up
4 kwi 15:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
dobrze
4 kwi 15:27
byk: dzięki wielkie!
4 kwi 15:28