zadanie
arletka17: Prosze mi pomòc.Z klasy w ktòrej jest 8 chlopcòw i 15 dziewczyn wybrano czteroosobowa
delegacje.Oblicz prawdopodobienstwo zdarzen:
A−wybrano dwòch chlopcòw i dwie dziewczyny.
B−wybrano conajwyzej jednego chlopca.
C−wybrano conajmniej jedna dziewczyne.
odpowiedz:
8chlopcòw+15 dziewczan=23 cala klasa
A−wybrano dwòch chlopcòw i dwie dziewczyny
(8/2)*(15/2)=6!*7*8/6!*2 * 13!*14*15/13!*2=7*4*7*15=2949
C−wybrano conajmniej jedna dziewczyne.
C`−zdarzenie przeciwne,czyli nie wybrano zadnej dziewczyny
C`=(15/4)=15!/4!*11!=11!*12*13*14*15/4!*11!=12*13*14*15/1/2/3/4=3*13*7*5=1365
IΩI=(23/4)=23!/4!*19!=19!*20*21*22*23/1*2*3*4*19!=5*7*11*23=8855
czyli
8855−1365=7490
CZY TO JEST DOBRZE


?NO I B NIE MAM.
4 kwi 11:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
a gdzie tu masz obliczone prawdopodobieństwa

dodatkowo − zapis jak najbardziej nieczytelny
co do B −−− conajwyzej jednego chłopa ⇔ żadnego chłopa lub dokladnie 1 chłopa
4 kwi 11:19
arletka17: no to jak mam te prawdopodobienstwa zapisac?pomoz mi prosze..
4 kwi 11:37
arletka17: A−licze na ile sposobow moge wybrac 4 osoby z 23 wszystkich.
IΩI=(23/4)=23!/4!*19!=8855
licze na ile sposobow moge wybrac 2 chlopcow z 8 wszystkich
(8/2)=8!/2*6!=28
licze na ile sposobow moge wybrac 2 dziewczyny z 15 wszystkich
(15/2)=15!/2*13!=105
zatem,dwoch chlopcow i dwie dziewczyny moge wybrac na:
IAI=28*105=2940 sposobow.
PRAWDOPODOBIENSTWO:
P(A)=A/Ω=2940/8855=588/1771
Odp.Prawdopodobienstwo wynosi 588/1771
CZY TO JEST DOBRZE OBLICZONE I ZAPISANE

?
4 kwi 12:46
aniabb: dobrze obliczone ale zapis (15/2) powinnaś zastąpić N {15} {2} (bez odstępów) co daje
5 kwi 08:46
aniabb:
c) C' żadnej dziewczyny = sami chłopcy
5 kwi 08:50
arletka17: C−wybrano conajmniej jedna dziewczyne
C`−zdarzenie przeciwne−nie wybrano zadnej dziewczyny,tzn.w sklad delegacji beda wchodzili sami
chlopcy.
Wybieram 4 chlopcòw sposròd 8 wszystkich.
(8/4)=8!/4!*4!=70
prawdopodobienstwo:
P(C)=1−P(C`)=1−70/8855=8785/8855=1757/1771
Odp.Prawdopodobienstwo wynosi 1757/1771
CZY TO JEST DOBRZE


?POMOCY


i w dalszym ciagu brakuje mi B.
5 kwi 09:12
aniabb: tak b masz rozpisane wyżej
5 kwi 09:14
arletka17: aniabb−no tak ale ja nic z tego nie wiem,mi nie chodzi o wynik ja bym chciala to sama
zrobic(zrozumiec)
5 kwi 09:24
aniabb: w b to nie wynik a początek
co do B −−− conajwyzej jednego chłopa znaczy żadnego chłopa lub dokladnie 1 chłopa
więc losujesz z samych dziewczyn + jeden chłopak i 3 dziewczyny
5 kwi 09:27
5 kwi 09:42
krystek: co najwyżej jednego chłopca to znaczy :
nie ma żadnego czyli 0 lub 1 chłopiec
5 kwi 09:57
arletka17: czyli to co obliczylam−nie ma zadnego chlopca jest dobrze a teraz jeszcze musze obliczyc,ze
GDYBY byl jeden chlopiec i trzy dziewczyny,czy jak?moze masz chwilke i mi to
rozpiszesz

?blagam.
5 kwi 10:04
aniabb: wg Twojego zapisu
|B|= (15/4) + (8/1)*(15/3)
5 kwi 10:42
arletka17: ALE JA DALEJ NIE WIEM DLACZEGO tutaj jest ten +

?czyli w moim B mam napisac,ze obliczam
zdarzenie przeciwne do B,czyli B`nie wybrano zadnego chlopca LUB TYLKO JEDNEGO?jak mam to
zapisac?i wtedy mam te obliczenia zapisac tak jak aniabb(10:42)

i tylko tak jak aniabb,bez
tych obliczen co ja napisalam do B?juz sie zamotalam...pomocy
5 kwi 10:53
aniabb: masz napisać że obliczasz zdarzenie B nie wybrano zadnego chlopca LUB TYLKO JEDNEGO
słowo LUB w pr−wie zamieniasz na PLUS
5 kwi 11:08
arletka17: ach.BARDZO DZIEKUJE za poswiecenie mi czasu!
5 kwi 11:47
arletka17: B−wybrano conajwyzej jednego chlopca
B`−zdarznie przeciwne−nie wybrano zadnego chlopca lub tylko jednego
(B`)=(15/4)+(8/1)*(15/3)=pomnozylam i dodalam=5005
P(B)=1−P(B`)=1−5005/8855=3850/8855=770/1771
Odp.Prawdopodobienstwo wynosi 770/1771
CZY TERAZ JEST MOJE B DOBRZE WYPISANE

?
wiem,ze w nawiasie nie ma byc tej kreski ulamkowej ale nie umiem tutaj tego inaczej zapisac.
BARDZO PROSZE SPRAWDZIC.
5 kwi 12:25
arletka17: czy to moje B mialam zapisac jak zdarzenie przeciwne?bo teraz tak mysle,ze krystek(9:57)napisal
mi,ze conajwyzej oznacza−nie wybrano zadnego lub tylko jednego.w takim razie to nie jest
zdarzenie przeciwne.
czyli na koncu,moj wynik powinien byc
P(B)=5005/8855=91/161
CZY TAK

?
5 kwi 12:48
aniabb: Nie jest to zdarzenie przeciwne
5 kwi 13:17
aniabb: tak. masz dobrze
5 kwi 13:17
arletka17: Dzieki!
6 kwi 23:25