...
Krzysztof: Dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny o wszystkich krawędziach jednakowej długości.
Ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α, że :
a) cos α = pierwiastek z 3 6
B) sin α = pierwiastek z 6 4
C) cos α = pierwiastek z 3 3
D) cos α = pierwiastek z 3 2
4 kwi 11:21
Kaja: C)
4 kwi 11:28
Artur_z_miasta_Neptuna:

rysunek wystarczy zrobić odpowiedni i się okaże, że można zbudowac trójkąt prostokątny (patrz
rysunek)
gdzie
h −−− wysokość ściany bocznej (czyli trójkąta równobocznego o boku 'a')
a/2 −−− połowa boku podstawy (kwadratu)
H −−− wysokośc ostrosłupa (tak naprawdę wartość zbyteczna ... wystarczą dwie pierwsze dane)
4 kwi 11:28
Krzysztof: Dzięki
4 kwi 11:36