Sn jest sumą n początkowych wyrazów ciągu (a_{n}). Wyznacz wzór ogólny tego ciąg
BLS: Sn jest sumą n początkowych wyrazów ciągu (an). Wyznacz wzór ogólny tego ciągu.
Sn=n3 + 1
Aby wyznaczyć wzór ogólny ciągu, korzystam z faktu, że an=Sn−Sn−1. Wychodzi mi
poprawny wynik bo 3n2 − 3n + 1.
Odpowiedź podana w książce:
a1=2, an=3n2 − 3n + 1 dla n≥2
Mógłbym prosić o wytłumaczenie skąd wzięły się te założenia?
4 kwi 01:09
zombi: bo dla n=1 twój wzorek na an nie działa, więc zapisali od którego wyrazu działa
4 kwi 01:11
BLS: A racja. Dzięki za szybką odpowiedź.
4 kwi 01:14