zadanie z zastosowania f.kwadratowej
ola: Mamy 80 m bieżących siatki ogrodzeniowej.chcemy ogrodzić ogródek o jak największej powierzchni.
Jakie wymiary powinien mieć ten ogródek, jeśli nie trzeba grodzić jednego boku na odcinku 4m?
pomóżcie, bo mi wychodzi że p=21, ale potem to już kosmos. w odpowiedziach jest że wymiary
tego ogródka to 21x21m.
4 kwi 16:37
krystek:

2x+2y−4=80
P(x,y)=x*y
P(x)=... i otrzymujesz f kwadratową
4 kwi 16:41
Patronus: jeśli ogródek nie musi być prostokątny to największą powierzchnie uzyskasz grodząc koło
4 kwi 16:42
ola: ma być prostokątny, taki właśnie jaki narysowal krystek

funkcjia wyszła mi y=41y−y
2 i z tego
mam teraz obliczyć p i q?
4 kwi 16:47
krystek: Zapisz jak otrzymałaś y=..
P=...
4 kwi 16:51
ola: 2x+2y−4=80
2x+2y=84
2x=84−2y/:2
x=42−y
x*y=y(42−y)=42y−y2
p=−b/2a=−42/−2= 21
4 kwi 16:53
krystek: I masz ,że największa wartość dla x=p=21
4 kwi 16:56
ola: nie trzeba już nic liczyć?
4 kwi 16:57