enter: Wyznacz wszystkie całkowite wartości k, dla których funkcja
k2-k-2
f(x)= ----------- x2- (k-2)x+k-4
k-4
osiąga minimum i ma dwa miejsca zerowe.
****
wiem, że
Δ≥0
a>0
rozwiązałam, ale obliczenia są skomplikowane i nie dałam rady, pomożecie?
9 lis 19:39
coco:
warunki zad . określiłaś dobrze przy czym k≠ 4
1/ a >0 rozłożymy licznik na czynniki i będzie prościej
k
2 -k -2 Δ= 9 VΔ =3 k1 =1 k2 = - 2
czyli licznik możesz rozpisać ( k -1)( k +2)
zatem a >0 <=> (k-1)(k+2)( k-4)>0
a >0 gdy k ∈(-2, 1) U ( 4, ∞)
2/ Δ≥ 0
k
2 -k -2
Δ =(k -2)
2 - 4 (k-4) * -------------- ( skrócimy (k-4)


k -4
czyli Δ =k
2 -4k +4 - 4k
2 +4k +8 = -3 k
2 +12
-3k
2 +12 ≥ 0 I : (-3)
k
2 -4 ≤ 0 ( zmiana zwrotu

)
Δ≥ 0 dla k∈<-2,2>
wybierając cz. wspólną 1) i 2)otrzymamy
odp k ⊂( - 2, 1 )

9 lis 23:55
michaś: czy przypadkiem k2 − k − 2 to nie jest (k+1)(k−2)?
wtedy wyjdzie (k+1)(k−2)(k−4)>0 więc k⊂(−1;2)u(4;+∞)
3 kwi 12:24
michaś: Więc ostateczna odpowiedź to:
k∊(−1,2)
4 kwi 14:55
marecki: dokładnie 'coco' źle ma wyznaczone miejsca zerowe k1 i k2; ))
Pozdrawiam ; )
4 kwi 15:12
wojtek: a ja mam pytanie: dlaczego jeśli funkcja ma mieć 2 miejsca zerowe, to delta może być równa
zeru?
4 kwi 16:13
krystek: (x−2)2=(x−2)x−2)ma 2 m zerowe czyli jedno podwójne
gdy dwa różne wtedy Δ>0
4 kwi 16:14
wojtek: aaaaa, faktycznie. dzięki po raz kolejny, krystek
4 kwi 16:20