wielomiany
met: Znajdź wszystkie wielomiany w(x) trzeciego stopnia, jednej zmiennej, z których każdy spełnia
dla każdej pary liczb rzeczywistych r, s dwa następujące warunki:
a) w(r+s) = w(r)+w(s)+6rs(r+s)−1
b) w(−1)=4
Bardzo proszę o rozwiązanie.
3 kwi 23:37
irena_1:
W(x)=ax3+bx2+cx+d
W(0)=d
W(1)=a+b+c+d
W(−1)=−a+b−c+d=4
W(1)=W(1+0)=W(1)+W(0)+6*1*0(1+0)−1
a+b+c+d+d−1=a+b+c+d
d=1
W(0)=W(−1+1)=−a+b−c+d+a+b+c+d−6*0−1=d
2b+d=1
2b+1=1
b=0
W(0)=W(−1+1)=4+a+b+c+d−6*0−1=d
3+a+c+1=1
a+c=−3
c=−(a+3)
W(x)=ax3−(a+3)x+1
a≠0
4 kwi 12:31