W trójkącie ABC mamy dane: bok AC= √3 i kąt ACB = 90 stopni. Przez wierzchołek C przeprowadzono
prostą, która utworzyła z bokiem AC kąt 60 stopni i przecięła bok AB w punkcie D tak, ze AD :
DB = 1:3 / a) Wykonaj rysunek. b) Oblicz długość boków AB i BC oraz długość odcinka CD
Proszę o pomoc. Rysunek mam ale nie wiem co dalej
| k | x | ||
= | |||
| sinα | sin600 |
| k | 2x | ||
= | |||
| sinα | √3 |
| 2x sinα | ||
k= | ||
| √3 |
| k | 3x | ||
= | |||
| sin(900−α) | sin300 |
| k | |
=6x | |
| cosα |
| 2x sinα | |
=6x cosα | |
| √3 |
| |BC| | |
=3√3 | |
| √3 |
| 1 | ||
cos2α= | ||
| 28 |
| 1 | √7 | |||
cosα= | = | |||
| 2√7 | 14 |
| √21 | ||
x= | ||
| 2 |
| √21 | √7 | 21√3 | ||||
|CD|=k=6x cosα=6* | * | = | ||||
| 2 | 14 | 14 |