Zadanie z planimetrii z poziomu rozszerzonego.
andrut: Zadanie. 9. Stosunek długości podstaw trapezu równoramiennego wynosi 5:3. Przekątna trapezu ma
długość √65, a jego ramię jest równe 5√2. Oblicz długości podstaw oraz pole tego trapezu.
Czy w ten trapez można wpisać okrąg?
4 kwi 15:54
Artur_z_miasta_Neptuna:

d =
√65
c = 5
√2
i mamy:
h
2 + (4a)
2 = d
2
h
2 + a
2 = c
2
z tego układu wyznaczasz 'a'
mając boki trapezu jestes w stanie sprawdzić, czy trapez taki spełnia warunki narzucone do
tego, aby w czworokąt można było wpisać okrąg
4 kwi 16:00
andrut: dzięki bardzo
4 kwi 16:02