Ostrosłupy
ale?: Hej mam takie zadanie prosze o pomoc
Wysokość ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego jest trzy razy dłuższa od krawędzi podstawy.
Objętość ostrosłupa jest równa . Oblicz długość krawędzi podstawy.
i Bardzo prosze o rysunek .
25 mar 10:35
irena_1:
Objętość jest równa ...
25 mar 10:36
ale?: Objętość ostrosłupa jest rórna 60 stopni
25 mar 10:36
irena_1:
Objętości na ogół nie podaje się w stopniach. Zapisz treść zadania dokładnie
25 mar 10:38
Artur_z_miasta_Neptuna:

rysunek masz ... w zadaniu brak jakieś danej (z samej proporcji nie można wyliczyć wartości

)
pytanie do Ciebie ... skąd wiemy że
a to będzie właśnie 'a'
25 mar 10:39
ale?: przepraszam za błąd wynosi 81√3
25 mar 10:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
objętość = kątowi

nie no ... genialne
25 mar 10:40
ale?: Wysokość ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego jest trzy razy dłuższa od krawędzi podstawy.
Objętość ostrosłupa jest równa 81√3 . Oblicz długość krawędzi podstawy.no tak mam na kartce
25 mar 10:43
irena_1:
Podpowiedź:
Pole podstawy:
H=3a
V=P
p*H=81
√3
25 mar 10:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 1 | |
irenuś ... V = |
| P p*H  |
| | 3 | |
25 mar 10:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
o ile dobrze pamiętam
a tak na marginesie −−− to witam waćpannę
25 mar 10:57
ale?: a− długość krawędzi podstawy
H− wysokość
to a3=54
?
25 mar 10:59
irena_1:
Dzięki, Artur, jak zwykle masz rację.
Nie wiem, czemu nie wpisałam tego ułamka.
25 mar 11:02
irena_1:
Ta waćpanna to do mnie? Jeśli tak− witam serdecznie.
25 mar 11:03
ale?: 
dobrze
25 mar 11:06
ale?: a=33√2tle wynosi?moze ktoś mi to sprawdzić
25 mar 11:10
irena_1:
Mi też tak wyszło
a=33√2
25 mar 11:33
ale?: czyli to jest ta długosć ok
25 mar 11:36
Krzysztof: tak
4 kwi 10:56