Wielomian W(x) jest podzielny przez dwumian x-p i przez dwumian x-q.
alm: Wielomian W(x) jest podzielny przez dwumian x−p i przez dwumian x−q. Wynikiem dzielenia W(x)
przez x−p jest wielomian P(x) =−x2+10x−16 a dzieląc W(x) przez x−q otrzymamy wielomian
Q(x)=−x2+52x−100. Oblicz W(49).
−−−−−−−−
W(x)=(x−p)(−x2+10x−16)
W(x)=(x−q)(−x2+52x−100)
P(x)=−(x−8)(x−2)
Q(x)=−(x−50)(x−2)
W(x)=−(x−p)(−x+8)(x−2)
W(x)=−(x−q)(−x+50)(x−2)
W odpowiedziach mam p = 50. Pytanie jak je wyliczyć
14 lut 20:58
alm: Skąd się wzięło p=50?
14 lut 21:22
alm: Panowie i panie może jakaś podpowiedź?
14 lut 21:45
Eta:
W(x)= −(x−p)(x−8)(x−2) i W(x)= −(x−q)(x−50)(x−2)
wielomiany są równe jeżeli q=8 i p=50
14 lut 23:25
alm: To Wiem, ale jak wyliczyć p
15 lut 12:03
Tad:
... a cóż Ty tu chcesz jeszcze wyliczać

? −

W(x)=
−(x−p)(x−8)(x−2) ale zarazem W(x)=
(x−50)(x−q)(x−2)
15 lut 12:57
michaś: Można to jakoś udowodnić? Czy po prostu tak jest, bo tak.
Czyli nie ma innego "p" ani innego "q", które by pasowało?
4 kwi 14:49