za
julka23: oblicz x wiedzac ze kolejnymi wyrazami ciagu arytmetycznego sa liczby:
a)
√2, x ,
√2+4
b) x, 2x+1 , 3
c)2, x−3, 8
e) 2, x
2+3, x
25 mar 10:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
jaka jest zależność (pomiędzy sobą) 3 kolejnych wyrazów ciągu arytmetyczne
25 mar 10:11
julka23: nie wiem
25 mar 10:23
Kaja: skorzystaj z tego, że a2−a1=a3−a2
25 mar 11:06
Krzysiek : https://matematykaszkolna.pl/strona/264.html popatrz na ostatni wzor
Teraz jesli a
n−1 jest pierwszym z kolejnych wyrazow np w przykladzie a bedzie to
√2 , a
n
bedzie kolejnym wyrazem u nas bedzie to x , a a__n+1 bedzie nastepnym wyrazem −u nas jest
√2+4
Czyli popatrz a
n−1=
√2 a
n=x i a
n+1=
√2+4 to z tego wzoru mozemy zapisac
| | √2+√2+4 | | 2√2+4 | |
x= |
| tox= |
| −−uprosc to bardziej jeszcze |
| | 2 | | 2 | |
Tak samo rozwiazuj pozostale przyklady.
Schemat masz wiec do dziela .
25 mar 11:14
julka23: czyli x=√2+4 ?
4 kwi 12:44
aniabb: x=√2+2
4 kwi 12:49
julka23: dziekuje za pomoc
4 kwi 12:51
julka23: w b) x=53?
4 kwi 12:52
aniabb: w b x= 1/3
4 kwi 12:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
(b) nie ... błąd w przenoszeniu na druga stronę
4 kwi 12:54
julka23: hmm.
4 kwi 12:58
aniabb: albo znów skróciła tylko jedną cyfrę ;>
4 kwi 12:59
julka23: dlaczego 1/3?
4 kwi 13:00
aniabb: bo 2*(2x+1)=x+3
4 kwi 13:01
julka23: | | X+2X+1 | |
no ja mam tak, 3= |
| |
| | 2 | |
4 kwi 13:01
julka23: ZASTOSOWALAM ZLY WZOR?
4 kwi 13:03
aniabb: tak
przed = ma być ta w środku
nad kreska te dwie skrajne
4 kwi 13:04
julka23: ok czyli to by bylo wszystko ze 2x=x+12
x=13
4 kwi 13:07
julka23: a moze byc tez −13?
4 kwi 13:09
aniabb: tak
4 kwi 13:10
aniabb: nie
4 kwi 13:10
julka23: w c x=8?
4 kwi 13:11
julka23: aha to dlaczego 2*(2x+1)=x+3 wtedy mi wychodzi z z minusem
4 kwi 13:12
aniabb: tak
4 kwi 13:12
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie wychodzi z minutem −−−− prawidlowo przeność na strony
4 kwi 13:12
aniabb: jak Ci wychodzi z minusem
4 kwi 13:12
julka23: wyszo mi bez a z tego dzialania co podalas na poczatku ostatnie teraz jest widzisz? moze zle
przenioslam
4 kwi 13:14
julka23: mniejsza o to a kolejne?
4 kwi 13:14
julka23: 8?
4 kwi 13:14
julka23: z d bedzie problem:(
4 kwi 13:15
aniabb: w c 8
4 kwi 13:15
julka23: super
4 kwi 13:17
aniabb:
2x2+6 = x+2
2x2−x+4 = 0
Δ=1−32 <0 brak rozwiązań
może masz błąd?
4 kwi 13:17
julka23: w d?
4 kwi 13:18
julka23: w d nie w e <

>
4 kwi 13:20
julka23: w przykladzie e dobrze zrobilas
4 kwi 13:22
julka23: pomozecie dokonczyc d)?
4 kwi 13:30
aniabb:
2* środek = suma skrajne
nie będziesz miała piętrowego ulamka
4 kwi 13:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
d
wspólny mianownik w ułamkach ... dodajesz ... później mnożysz obustronnie przez mianownik
i rozwiązujesz jak poprzednie
4 kwi 13:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
julko −−− takie zadanie rozwiązuje się w 1 klasie gimnazjum
4 kwi 13:32
julka23: no super wiem ale jestem kiepska z matematyki zwlaszcza ze juz dawno wyszlam z szkoly i teraz
robie uzupelniajace zaocznie liceum nie ma tam takiej wiedzy
4 kwi 13:38
julka23: a powiedz dlaczego x−2 jest pomnozone przez 2?
4 kwi 13:39
julka23: x=14
4 kwi 13:41