...
kiki: dany jest wielomian Q(x)=2x3 - 3x2 - 3x +d
a) Liczba 1 jest pierwiastkiem tego wielomianu.oblicz d
b) Dla d=2 przedstaw wielomian Q w postaci iloczynu wielomianów stopnia pierwszego
1 mar 11:54
Łukasz: a)
Q(1)=2*13 - 3*12 - 3*1 +d=0
2-3-3+d=0
d=4
1 mar 12:06
Eta:
W b)
dla d= 2 Q(x) = 2x3 -3x2 -3x +2
rozkładamy naczynniki grupując wyrazy tak:
(2x3 +2) - ( 3x2 +3x) = 2(x3 +1)-3x( x+1)=
= 2( x+1)(x2 -x +1) - 3x(x +1) = (x+1)( 2x2 - 2x +2 - 3x)=
= ( x+1)( 2x2 - 5x +2) Δ= 9 √Δ= 3
x1 = (5+3)/4 = 2 x2 = ( 5 -3)/2 = 1
więc rozkład jest
Q(x) = (x+1) *2(x- 2)( x -1) = 2(x+1)( x-1)(x -2)
1 mar 12:13
Cero: Eta:
W b)
dla d= 2 Q(x) = 2x3 −3x2 −3x +2
rozkładamy naczynniki grupując wyrazy tak:
(2x3 +2) − ( 3x2 +3x) = 2(x3 +1)−3x( x+1)=
= 2( x+1)(x2 −x +1) − 3x(x +1) = (x+1)( 2x2 − 2x +2 − 3x)=
= ( x+1)( 2x2 − 5x +2) Δ= 9 √Δ= 3
x1 = (5+3)/4 = 2 x2 = ( 5 −3)/4 = 1
więc rozkład jest
Q(x) = (x+1) *2(x− 2)( x −1/2) = 2(x+1)( x−1/2)(x −2)
3 kwi 23:25