ciag
kameleon: wyznacz ciag geometryczny jezeli
a2 = 12
a6 = 2
pomoze ktoś ?
4 kwi 09:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
am = an*qm−n <−−− wzór który masz zapamiętać
4 kwi 09:54
kameleon: czyli a2 = a1 * q2−1
a6 = a1 * q6−1
4 kwi 09:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
albo też:
a
6 = a
2*q
6−2
4 kwi 09:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
z tego co napisałem od razu masz 'q'
a wtedy z (np.) pierwszego napisanego przez Ciebie masz a1
... nie musisz układu równań rozwiazywać − trochę łatwiej
4 kwi 09:58
kameleon: czyli q = 1

jak to mam obliczyc

mogłbyś mi pokazac bo troche tych zadan mam ... a reszte
chce sam sprobowac obliczyc
4 kwi 10:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
ojj niee ... gdy q=1 ... to ciąg geometryczny jest staly
| | 1 | |
a6 = a2*q6−2 ⇔ a6 = a2*q4 ⇔ 2 = |
| * q4 ⇔ 2*2 = q4 ⇔ 4 = q4 ⇔ |
| | 2 | |
⇔ q = dwie możliwości
4 kwi 10:05
^: no to q4 = 4 ?
a samo q ?
teraz musze zrobic co podniesione do q4 da nam 4 ?
bo przeciez nie moge miec q4 . musze miec samo q co nie ?
4 kwi 10:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
q =
4√4 = ... ile
4 kwi 10:20