3p{x}-x-3=0
Clifford: Witam, mam do rozwiązania takie równanko. Rozwiązuje je na dwa sposoby i wychodzą mi dwa różne
wyniki. Prosze o nakierowanie. Szukam x wierzchołka.
RÓWNANIE :3√x−x−3=0
I sposób
3√x=x+3 // podnosze do kwadratu
9x=x2 + 6x +9
0 = x2 −3x + 9
xw = 3/2
II sposób
3√x−x−3=0 t= √x
3t − t2 − 3 = 0 // *(−1)
t2 − 3t +3 = 0
tw = 3/2
czyli => 3/2 = √x // do kwadratu
x = 9/4
Podsumowywując wychodzą mi dwa rózne wyniki x= 3/2 i x = 9/4
Prosze o pomoc.
3 kwi 22:25
Clifford: Ma ktoś jakiś pomysł ?
3 kwi 22:41
Bogdan:
Zapiszmy równianie tak: −x + 3√x − 3 = 0 i x≥0, Δ = 9 − 12 < 0 brak rozwiązaniua
3 kwi 22:44
Clifford: Ale ja szukam wierzchołka
3 kwi 22:47
Bogdan:
Jakiego wierzchołka? Przecież to jest równanie, a nie zapis wzoru funkcji.
3 kwi 22:50
Clifford: | | 7 | |
wyszedłem z tej funkcji: f(x) = |
| |3√x−x−3| |
| | 2 | |
| | 7 | |
czyli f(x)= |
| |x−3√x+3| delta funkcji pod modułem jest mniejsa od zera |
| | 2 | |
| | 7 | |
f(x)= |
| (x−3√x+3) i tutaj dochodze do tego ze mój pierwszy sposób był nimożliwy do |
| | 2 | |
użycia bo jak napisałes nie ma miejsc zerowych więc porównanie (x−3
√x+3) do 0 nic by mi nie
dało.
Dzięki
3 kwi 23:05
Clifford: Temat uznaje za zakończony. Jeszcze raz wielkie dzięki Bogdan
3 kwi 23:05
Bogdan:

W tym przypadku dla wszystkich wartości x∊R funkcja przyjmuje wartości dodatnie.
Metodami analizy matematycznej (obliczając pochodną funkcji) można wyznaczyć
ekstremum funkcji.
| | 9 | |
Rysunek przedstawia wykres Twojej funkcji, funkcja posiada minimum dla x = |
| |
| | 4 | |
3 kwi 23:11