Ciąg
edek: Ciąg jest arytmetyczny. Wykaż, że an−2 + an+4=2an+1
4 kwi 15:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
wiemy, że:
2*a
n = a
n−k + a
n+k <−−− wiemy skąd to wiemy

w takim razie ... niech n = (n+1) ; k = 3
i patrzymy ... jest to co mieliśmy wykazać
więc tylko musimy pokazać skąd wiemy, że wiemy, że:
2*a
n = a
n−k + a
n+k
4 kwi 15:36
edek: już, wiem jak to zrobić. Mógłby mi pan pokazać jak zrobić to zadanie.
Wykaż że x=√3+8−4/3
4 kwi 15:41
edek: wykaż, że x jest liczbą wymierną
4 kwi 15:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 1 | | 1 | |
8(−4/3) = (23)(−4/3) = 23*(−4/3) = 2(−4) = |
| = |
| |
| | 2(4) | | 16 | |
| | 1 | | 3*16+1 | | 49 | |
3+ |
| = |
| = |
| |
| | 16 | | 16 | | 16 | |
ile wynosi
√49 
ile wynosi
√16 
a więc .....
4 kwi 15:52