...
Krzysztof: Dany jest ostrosłup którego podstawą jest prostokąt o bokach a,2a
Wysokość ostrosłupa ma długość 3a .Jeśli spodek wysokości jest punktem przecięcia się
przekątnych podstawą ostrosłupa,to mniejsza ściana boczna jest nachylona do płaszczyzny
podstawy pod takim kątem α,że
A ) Tgα = √10
B ) Tgα = √10 przez 10
C ) Tgα = 13
D ) Tgα = 3
4 kwi 12:04
Eta:
D)
4 kwi 12:11
Krzysztof: tylko jak to rozwiązać Eta ?

...
jak możesz to opisz skąd wyszedł Ci taki wynik ?
4 kwi 12:16
Eta:
4 kwi 12:20
Krzysztof: Eta Ty do Gimnazjum chodzisz ? do trzeciej klasy ? ...
Skąd masz taką wiedzę

Ja maturkę zdaję i nie umiem
4 kwi 12:22
pigor: ...masz to z Δ prostokątnego zawierającego kąt
liniowy α kąta dwuściennego ściany bocznej z podstawą
o przyprostokątnych H=3a i a − połowa boku 2a, wtedy
tgα= 3aa =
3. ...
4 kwi 12:25
pigor: ..., ups .
4 kwi 12:26
Krzysztof: Dzięki
4 kwi 12:27
Eta:
A
pigor jak zwykle
4 kwi 12:33