Licze na Was
DMF: Liczby postaci x−3, 2x, 5x+18 (w podanej kolejności są siódmym, ósmym i dziewiątym wyrazem
ciągu geometrycznego an.
a) Oblicz x
b) Oblicz iloraz q ciągu i podaj jego pierwszy wyraz
Can You help me?
20 maj 18:54
kozak: Wzory na dziale ciągi
20 maj 19:21
DMF: Dajcie kozaka, który zrobi to zadanie
20 maj 20:56
Eta:
OK

........ "kozakiem" wprawdzie nie jestem

a) a
7, a
8, a
9 −−− tworzą ciąg geom.
to z def. ciągu możemy zapisać : a
82 = a
7*a
9
zatem w Twoim zad:
(2x)
2 = ( x −3)( 5x +18) .......... uporządkuj i rozwiąż , to równanie
kwadratowe
podaj mi ile wyszedł Ci x
to dalej porozwiązujemy razem. ok?
czekam
20 maj 21:00
DMF: zaraz bedzie
20 maj 21:02
DMF: a więc x2+3x−54=0
Delta= 225
Pierwiastek z delty= 15
x1=−9
X2=6
20 maj 21:08
Eta: Superrrrrrrr

teraz podstaw za x= 6
i podaj te wyrazy:
podobnie dla x = − 9
masz dwa ciągi ...... czekam
20 maj 21:11
Eta:
I co tak długo

1/ ciąg dla x = 6 : a
7= 3 a
8 = 12 a
9 = 48 tO q= 4
| | a7 | |
a1 = |
| ....... policz
|
| | q6 | |
2/ drugi ciąg dla x = −9 : a
7 = −12 a
8 = −18 a
9 = −27
policz q i a
1 podobnie jak w pierwszym
to wszystko
20 maj 21:28
DMF: Ja pier****
Przez cały ten czas myślałem gdzie to podstawić

Wyszło mi 3,12,48 oraz −12, −18, −27
Dobrze?
Moge sie czuć matematykiem z prawdziwego zdarzenia?

No chyba zaczne wierzyć, że w 4 klasie moge mieć 2 z maty, bez poprawiania pod koniec maja
20 maj 21:30
DMF: Reszta to wzór rozumiem
Dzięki wielkie Etka

20 maj 21:32
20 maj 21:32
DMF: Tak stać mnie na 4, ale pod warunkiem, że bedziesz chodziła ze mna na sprawdziany, Ty myślisz
ja wykonuje

Wiem wiem, troche systematyczności i ćwiczeń i jest ocenka ładna
Pozdrawiam;−)
20 maj 21:38
ania15: czyli ile wynosi a1?
4 kwi 14:12
ania15: teraz mam to samo zadanie wszystko zrobiono ale a1 nie podaliscie?
4 kwi 14:15