Wyznacz miarę kąta między ścianą boczną a płaszczyzną podstawy. PILNE!
Zdezorientowana;): Hejka.
Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowgo trójkątnego jest równa 6, a jego objetość jest równa
9
√3 cm
3. Wyznacz miarę kąta między ścianą boczną i płaszczyzną podstawy ostrosłupa oraz
oblicz jego pole. Czy ktoś może mi zadania tego typu?
4 kwi 16:45
Zdezorientowana;): Czy ktoś może mi WYTŁUMACZYĆ zadania tego typu?
4 kwi 16:47
Zdezorientowana;): Czy ktoś może mi WYTŁUMACZYĆ zadania tego typu?
4 kwi 16:47
Karolina: kojarzysz czy ostroslp prawidlowy ma w podstawie trojkat rownoboczny? xD
4 kwi 16:52
Karolina: juz ci pisze
4 kwi 16:55
Karolina: o ile prawidlowy ma trojkat rownoboczny xD
4 kwi 16:55
Zdezorientowana;): Na podstawie objętości ostrosłupa obliczyłam, że H (wysokość ostrosłupa) ma 3. Ze wzoru na
wysokość podstawy (a√3/2) wyszło mi 3√3. Co dalej?
4 kwi 16:56
Zdezorientowana;): tak, ma... równoboczny w podstawie i 3 równoramienne jako ściany boczne
4 kwi 16:57
Gromo: Ostrosłup prawidłowy trójkątny ma w podstawie trójkąt równoboczny.
4 kwi 16:57
Tomek:

odcinek fioletowy nazwijmy go x:
V=9
√3
w− wysokość ściany bocznej:
(twierdzenie pitagorasa)
9+3=w
2
w=2
√3
szukany kąt to α:
α=60
o
chyba sb juz poradzisz

powinno byc dobrze
4 kwi 17:00
Gromo:

Kolor czerwony − wysokość.
Kolor Zielony − kąt szukany w zadaniu.
"Oblicz jego pole" − mowa o powierzchni całkowitej?
4 kwi 17:01
Karolina: V− objetosc
Pp− pole podstawy czyli Δ równobocznego
h−wysokosc ostroslupa
a− bok podstawy czyli ta krawędzi równa 6
wzor na pole trójkąta rownobocznego
co po skroceniu daje P=9
√3
Podstawiamy dane do wzoru na pole trojkąta
P=U{6
2√3{4}
Przypominam,ze V=9
√3
Podstawiamy do wzoru na objętoś
4 kwi 17:01
Zdezorientowana;): tak. Czyli pp+pb
4 kwi 17:01
Karolina: Tomek dobrze napisal
4 kwi 17:02
Zdezorientowana;):
4 kwi 17:03