rozwiaż
hejloł: ||x−1|−|3−x||=2 jak to rozwiązać?
3 kwi 16:59
Pioterek08: ||x−1|−|3−x||=2
rozpisujemy na alternatywę rozwiązań
|x−1|−|3−x|=2 ∨ |x−1|−|3−x|=−2
szukasz miejsca zerowe dla y=x−1 oraz y=−x+3 , najlepiej narysować obie funckje na wykresie
i odczytujesz znaki w danych przedziałach i opuszczasz moduł
x∊(−∞:1)
−(x−1)−(3−x)=2
−x+1−3+x=2
0=4
sprzeczność
x∊<1:3)
(x−1)−(3−x)=2
x−1−3+x=2
2x=6
x=3
x∊<3:+∞)
(x−1)+(3−x)=2
x−1+3−x+2
0=4
sprzeczność
z trzech przepadków rozwiązanie jedno x=3
analogicznie dla sytuacji gdy
|x−1|−|3−x|=−2
x∊(−∞:1)
−(x−1)−(3−x)=−2
−x+1−3+x=−2
0=0
tożsamość więc chyba x∊(−∞:1)
x∊<1:3)
(x−1)−(3−x)=−2
x−1−3+x=−2
2x=2
x=1
x∊<3:+∞)
(x−1)+(3−x)=−2
x−1+3−x=−2
0=−4
sprzeczność
tutaj masz dwa rozwiązania x∊(−∞:1) ∧ x=1 sumując x∊(−∞:1>
biorąc dwa przypadki pod uwagę x∊(−∞:1> ∨ x=3
mogę się mylić, więc proszę o sprawdzenie mojego rozumowania
3 kwi 17:23
aniabb:

odp x∊(−
∞;1> u <3;
∞)
3 kwi 19:56
hejloł: w odpowiedzi jest x∊(−∞,−1>u<3,+∞)
3 kwi 22:05
aniabb: w książkach też zdarzają się literówki
4 kwi 07:25