nierówność tg α>ctg α
drew_nowy3: Dla pewnego trójkąta ostrego α
drewnowy3: Dla pewnego trójkąta ostrego α zachodzi nierówność tg α>ctg α. Wtedy na pewno
A)α<30o
B)α<45o
C)α>45O
D) Nie ma takiego kąta
4 kwi 13:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
a kiedy tgx = ctgx

dla jakiego kąta

która z tych funkcji jest rosnąca

a która malejąca

a więc
4 kwi 13:30
drew_nowy3: Hm nie mam w tablach matematycznych w "niektórych wartościach funkcji trygonometrycznych" ctg.
Tylko sin cos tg. Także co mam zrobic?
4 kwi 14:22
aniabb: ctgα = 1/tgα
4 kwi 14:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
kiedy tgx=ctgx masz w tablicach ... baaa jest to wartość którą znać powinieneś na pamięć
4 kwi 14:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
tg45o = 1 = ctg45o
4 kwi 14:23
4 kwi 14:23
drew_nowy3: Ale zaraz artur
zmiasta
Neptuna− gdzie to jest w tablicach skoro tak mówisz? Jedyne co znam
związanego z jedynką w trygonometri to jedynka trygonometryczna i o ile sie nie myle to idzie
ona tak:
sin
2α+cos
2=1. Nic innego nie znam

Na serio− skąd to wytrzasnąc poza tymi danym ze
stron aniubb?
4 kwi 14:27
drew_nowy3: I ogólnie jak to dalej wydedukowac która odp jest prawidłowa? :s
4 kwi 14:32
4 kwi 14:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
wydedukować możesz właśnie z tabelki która jest w tym linku
tabelki, która powinieneś znać na pamięć
4 kwi 14:36
4 kwi 14:36
aniabb: drew .. tabelkę i wykresy masz w tablicach maturalnych pod hasłem trygonometria
4 kwi 14:37
drew_nowy3: dzieki aniubb, natomiast ty Artur
zmiasta
Neptuna− −w swoich tabliach maturalnych mam
IDENTYCZNĄ TABELKĘ tylko BEZ CTG. Ctg nie ma w tablicach, mam wydanie tegoroczne wydrukowane
ze strony CKE czy czegoś tam podobnego. Dotarło?
4 kwi 14:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
chwila ... to jak w tablicach CKE nie ma napisanego, ze 2*2 = 4 to znaczy, że tego nie
powinieneś wiedzieć

brak wiedzy nie zwalaj na CKE (które też swoje nabroiło)
4 kwi 14:46
drew_nowy3: EDIT: poprawka− we wszystkich serwisach jakie widzę ta tabelka uwzględnia ctg tylko w mojej
wydrukowanej tablicy nie

. Takze zwracam honor, nie wiem dlaczego w mojej tego nie było, w
ogóle w mojej jeszcze kilku rzeczy nieduzych brakuje, nic nie rozumiem.
4 kwi 14:46
drew_nowy3: Artur− prosze cie, nie porównuj znajomości tego, że 2*2=4 do znania na pamięć wszystkich danych
z tabelki funkcji trygonometrycznych.. jest tu jednak duża różnica
4 kwi 14:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
drew −− 'wszystkich danych'

to jest raptem 12 wartości ... a jak się dobrze człek przypatrzy
to raptem 6 ... takie rzeczy dzieci w podstawówce (w 6−7 klasie) miały i pamiętają do dzisiaj.
Więc niestety nie przesadzam ... to jest podstawa trygonometrii
4 kwi 15:34