matematykaszkolna.pl
nierówność tg α>ctg α drew_nowy3: Dla pewnego trójkąta ostrego α drewnowy3: Dla pewnego trójkąta ostrego α zachodzi nierówność tg α>ctg α. Wtedy na pewno A)α<30o B)α<45o C)α>45O D) Nie ma takiego kąta
4 kwi 13:29
Artur_z_miasta_Neptuna: a kiedy tgx = ctgx dla jakiego kąta która z tych funkcji jest rosnąca a która malejąca a więc
4 kwi 13:30
drew_nowy3: Hm nie mam w tablach matematycznych w "niektórych wartościach funkcji trygonometrycznych" ctg. Tylko sin cos tg. Także co mam zrobic?
4 kwi 14:22
aniabb: ctgα = 1/tgα
4 kwi 14:22
Artur_z_miasta_Neptuna: kiedy tgx=ctgx masz w tablicach ... baaa jest to wartość którą znać powinieneś na pamięć
4 kwi 14:23
Artur_z_miasta_Neptuna: tg45o = 1 = ctg45o
drew_nowy3: Ale zaraz arturzmiastaNeptuna− gdzie to jest w tablicach skoro tak mówisz? Jedyne co znam związanego z jedynką w trygonometri to jedynka trygonometryczna i o ile sie nie myle to idzie ona tak: sin2α+cos2=1. Nic innego nie znam Na serio− skąd to wytrzasnąc poza tymi danym ze stron aniubb?
4 kwi 14:27
drew_nowy3: I ogólnie jak to dalej wydedukowac która odp jest prawidłowa? :s
4 kwi 14:32
Artur_z_miasta_Neptuna: jeżeli takiej tabelki: https://matematykaszkolna.pl/strona/397.html nie znasz na pamięć to pozostaje mi jedynie załamać ręce
4 kwi 14:35
Artur_z_miasta_Neptuna: wydedukować możesz właśnie z tabelki która jest w tym linku tabelki, która powinieneś znać na pamięć
4 kwi 14:36
aniabb: rysunekhttps://matematykaszkolna.pl/strona/450.html tu są jak widac dwie jedynki kiedy niebieska jest większa niż zielona
4 kwi 14:36
aniabb: drew .. tabelkę i wykresy masz w tablicach maturalnych pod hasłem trygonometria
4 kwi 14:37
drew_nowy3: dzieki aniubb, natomiast ty ArturzmiastaNeptuna− −w swoich tabliach maturalnych mam IDENTYCZNĄ TABELKĘ tylko BEZ CTG. Ctg nie ma w tablicach, mam wydanie tegoroczne wydrukowane ze strony CKE czy czegoś tam podobnego. Dotarło? emotka
4 kwi 14:41
Artur_z_miasta_Neptuna: chwila ... to jak w tablicach CKE nie ma napisanego, ze 2*2 = 4 to znaczy, że tego nie powinieneś wiedzieć brak wiedzy nie zwalaj na CKE (które też swoje nabroiło)
4 kwi 14:46
drew_nowy3: EDIT: poprawka− we wszystkich serwisach jakie widzę ta tabelka uwzględnia ctg tylko w mojej wydrukowanej tablicy nie . Takze zwracam honor, nie wiem dlaczego w mojej tego nie było, w ogóle w mojej jeszcze kilku rzeczy nieduzych brakuje, nic nie rozumiem.
4 kwi 14:46
drew_nowy3: Artur− prosze cie, nie porównuj znajomości tego, że 2*2=4 do znania na pamięć wszystkich danych z tabelki funkcji trygonometrycznych.. jest tu jednak duża różnica
4 kwi 14:48
Artur_z_miasta_Neptuna: drew −− 'wszystkich danych' emotka to jest raptem 12 wartości ... a jak się dobrze człek przypatrzy to raptem 6 ... takie rzeczy dzieci w podstawówce (w 6−7 klasie) miały i pamiętają do dzisiaj. Więc niestety nie przesadzam ... to jest podstawa trygonometrii
4 kwi 15:34