jakas wskazówka?
mala: okrag x2+y2−6x−10y−16=0 o środku S przecina oś ox w punktach A i B. odcieta punktu A jest
mniejsza od odciętej punktu B. Odcinek A'B' jest obrazem odcinka AB w jednokładności o skali
k=−2 i środku w punkcie S wyznacz wspołrzedne punktów A',B'
4 kwi 16:21
krystek:
4 kwi 16:29
mala: jak skala jest − to odbicie będzie po drugiej stronie ?
4 kwi 16:32
krystek: tak
4 kwi 16:36
mala: i tak dalej nie mam pojęcia jak to ruszyc
4 kwi 16:36
mala: która to odcięta?
4 kwi 16:40
krystek: Punkty przeciecia z osią OX
wyliczasz x wstawiając y=0
4 kwi 16:41
mala: ok
4 kwi 16:44
mala: a potem ?
4 kwi 16:44