ciach
Dominik: √x + 4 − x + 2 > 0
Df = <−4, ∞)
√x + 4 > x − 2
1o x ≥ 2
x + 4 > x2 + 4 − 4x
x2 − 5x < 0
x∊(0, 5), po uwzglednieniu zalozenia x∊<2, 5)
2o x < 2
prawa strona jest ujemna, zatem x∊ℛ, po uwzglednieniu zalozenia x∊(−∞, 2)
ostateczna odpowiedz po uwzglednieniu dziedziny x∊<−4, 5)
wynik niby sie zgadza z wolframem, ale czy prawidlowo rozwiazalem? zawsze zapominam jak sie
takie nierownosci rozwiazuje, a dzis mialem cos takiego na maturce i tak to rozwiazalem.
3 kwi 22:16
vitek1980: wygląda dobrze
4 kwi 12:20
ICSP: √x+4 − x + 2 > 0
D : x ≥ − 4
−x − 4 + √x+4 + 6 > 0
t = √x+4
−t2 + t + 6 > 0
t2 − t − 6 < 0
(t−3)(t+2) < 0 ⇒ (√x+4 − 3)(√x+4 + 2) < 0 ⇒ (√x+4 − 3) < 0 ⇒ √x+4 < 3 ⇒ x+4 < 9 ⇒ x < 5
Odp x ∊ <−4 ; 5)
4 kwi 12:23
Kaja: Można też tak : √x+4>x−2 zał. x∊<−4,+∞)
√x+4>x+4−6
podstawienie t=√x+4 , t≥0
t>t2−6
t2−t−6<0
Δ=25
t1=−2 t2=3
t∊(−2,3) i t≥0 czyli t∊<0,3)
więc √x+4≥0 i √x+4<3
x+4≥0 x+4<9
x≥−4 x<5
zatem x∊<−4,5)
4 kwi 12:29
pigor: ... no to może jeszcze np. tak : D
r={x:
x ≥−4} , wtedy :
√x+4−x+2 >0 ⇔
√x+4−x−4+6 >0 ⇔
√x+42−√x+4−6< 0, stąd i wzorów Viete'a ⇔
⇔ (
√x+4−3)(
√x+4+2)< 0 ⇔ −2<
√x+4< 3 ⇔ x∊D i x+4<9 ⇔
x<5 , zatem
stąd i z dziedziny D ⇔
−4≤ x <5 ⇔
x∊[−4;5) − szukany
zbiór rozwiązań . ...
4 kwi 12:38
pigor: ... up's

zapewniam , że zacząłem pisać przed 12.29 . ...

coś dzisiaj "grzebię się"
4 kwi 12:41
Eta:
4 kwi 12:43
pigor: .., hmm czułem, że
Eta "zabijesz" mnie swoim
śmiechem , ale cóż mój typ naprawdę tak już ...

ma
4 kwi 12:49
Eta:
pigor .........

w nagrodę
4 kwi 12:50
pigor: ... , no bo wiesz, ja jestem jeszcze w Szkole Podstawowej
i nie mogę się jakoś z niej ....

wyrwać, niestety
4 kwi 12:53
pigor: O! dziękuję, właśnie jestem głodny . ...
4 kwi 12:54
Eta:
Nie martw się

........jeszcze gimnazjum musisz skończyć
4 kwi 12:55
Dominik: dzieki wielkie wszystkim.

sposob z podstawieniem rowniez ciekawy.
4 kwi 14:13