log
dref: rozwiąż równanie:
log(2x+1)+log(x+1)=1
Ale czy mogę to zapisać w ten sposób?
log[(2x+1)(x+1)]=1
bo teoretycznie ten wzór działa tylko dla x>0 a w dziedzinie są ujemne.
nie chodzi mi nawet o rozwiązanie tego równania, tylko o to czy mogę tak przekształcić nie
wywalając ujemnych liczb z dziedziny?
prosze o pomoc i dzieki z gory.
3 kwi 23:53
dref: podbijam
4 kwi 00:51
4 kwi 00:55
Piotr:
Nie możesz. przede wszystkim dziedzina. żeby rozwiązać to owszem. ale te dwa równania nie są
równoważne.
4 kwi 00:57
dref: różne opinie.
Piotr, mógłbyś rozwinąć?
"Nie możesz. przede wszystkim dziedzina. żeby rozwiązać to owszem"
nie mogę tak zapisać, ale rozwiązać owszem?
tak wynika z tego zdania.
4 kwi 01:20
Dominik: chodzi o to, ze funkcje f(x) = log[(2x + 1)(x + 1)] i g(x) = log(2x + 1) + log(x + 1) nie sa
sobie rowne, bo maja rozne dziedziny. natomiast jak ustalisz dziedzine rownania to mozesz
spokojnie takiego przeksztalcenia dokonac i dalej rozwiazywac.
4 kwi 01:22
dref:
a w podręczniku mam w definicji że ten wzór ( szósty z linku zombi) działa tylko dla x>0
więc co z tymi ujemnymi iksami? tak się je zostawia i przekształca?
4 kwi 01:27
dref: tak się je zostawia i przekształca... z wzoru do tego iloczynu?
4 kwi 01:28
Piotr:
Dokładnie o to mi chodziło jak napisał Dominik.
a Tobie dref nie wiem o co chodzi. chcesz sobie tak po prostu przekształcić równanie ? jeśli
tak to tylko tylko jeśli wcześniej napiszesz jaka jest pierwotna dziedzina.
4 kwi 01:38
Piotr:
głupio to brzmi

nie pierwotna dziedzina tylko dziedzina pierwotnego ( no czyli tego zadanego
) równania.
4 kwi 01:40
dref: Piotr, przeczytałeś mój post wyżej?
powtórze:
| | 1 | |
pierwotna dziedzina D=(− |
| ;∞) |
| | 2 | |
i teraz mogę przekształcać, tak?
tylko moje wątpliwości budzi to, że w podeczniku mam napisane:
"jeżeli a,x sa liczbami dodatnimi oraz a≠1 to dla dowolnego α∊R:
log
ax
α = αlog
ax"
| | 1 | |
Czy więc moge zastosować ten wzór, skoro w dziedzinie mam UJEMNE LICZBY od (− |
| ;0) ? |
| | 2 | |
o to cały czas pytam.
Napisałem już najjaśniej jak mogłem, o co mi chodzi.
Proszę o jasną odpowiedź...

pozdrawiam.
4 kwi 01:44
pigor: ... ależ "twoja" dziedzina dotyczy koniunkcji logarytmów log(x+1) i log(2x+1)
i w niej
liczby logarytmowane tych logarytmów są dodatnie , czyli
2x+1>0 i x+1>0, a o tym właśnie mówi definicja logarytmu logx na którą
się powołujesz, czyli że
x>0, a więc co ci jest ... :nie tak, czego chcesz
4 kwi 01:53
dref: to mi jest, że staram się zrozumieć logarytmy.
a wychodzi, jak wychodzi.
dzięki za pomoc.
dobranoc.
4 kwi 01:56