matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie
Marysia :
Ile rozwiązań ma równanie 5−x/ x
2
−5 = 0? a) 0 b) 1 c)2 d) 3 Proszę o uzasadnienie
4 kwi 17:44
bezendu:
5−x
=0
x
2
−5
D
f
=x∊ℛ\{−
√
5
.
√
5
} 5−x=0 −x=−5 / (−1) x=5 odpowiedź b) jedno rozwiązanie
4 kwi 17:47