OBLICZ WACC
Beti: spółka abc dysponuje kapitałem na który składają się :
900 akcji zwykłych obecna cena 20zł/akcja
długoterminowy kredyt bankowy 26000zł, stopa oprocentowania kredytu w skali roku 18%
spółka planuje wypłacić dywidendę 4zł/akcja. Na podstawie analizy stwierdzono, że dywidenda
wzrasta przeciętnie 2% rocznie. Podatek dochodowy wynosi 20%. Oblicz WACC.
| | 0,16*(1−0,2)*26000*0,22*18000 | |
wacc= |
|
|
| | 18000+26000 | |
| | 3,92(1+0,02) | |
re=0,22= |
| +0,02
|
| | 20 | |
zastanawia mnie tylko dywidenda bo we wzorze jest ostatnio wypłacona a tutaj mam 4zł planowana
więc to 3,92 będzie wypłacona ostatnio

skoro 2% rocznie rośnie