matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 255,
254
,
253
,
252
,
251
,
250
,
249
,
248
, ...,
całe
Zadania
Odp.
1
jasio:
podaj zbiór wartości funkcji f(x)= −2x
2
+12x
8
Michał:
Mam problem z paroma przykładami równań trygonometrycznych
Mam nadzieję, że ktoś pomoże
2
Herte:
Pole trojkata rownoramiennego, ktorego ramiona maja dlugosc 13cm, a podstawa ma 10 cm, stanowi 120% pola kwadratu. Oblicz bok tego kwadratu.
1
gosia:
podaj wzór funkcji kwadratowej o mijscach zerowych −3 i 4 której wykres przechodzi przez punkt P(0,12)
2
Ertyh:
Pole trojkata prostokatnego wynosi 720cm kwadratowych. Przyprostokatne maja sie do siebie jak 9:40. Oblicz dlugosci bokow tego trojkata.
2
AbC:
hej nie wiecie czasem, czy jak sie na maturze z angielskiego przekroczyło 150 słów to czy odejmuja jeden punkt za formę, czy skreślają do 150?
2
POMOCY!:
Mam zadanie z fizyki ktos pomozeee
proszee!
1
łukasz:
podaj przedział w którym funkcja f(x)=x
2
−8x−5 jest rosnąca
2
gosia:
ile punktów wspólnych z osią 0X ma parabola y=4(x−1)
2
+3
2
jasio:
podaj zbiór wartości funkcji f(x)= −2x
2
+12x
1
gosia:
podaj zbiór rozwiązań nierówności −x
2
+2x−1<0
1
wenusjanka:
proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania: Dla jakiej wartości parametru a wykres funkcji
a
y=
+3 przechodzi przez początek układu współrzędnych?proszę o wyliczenia
x−5
dziękuje
1
łukasz:
podaj mniejszą z liczb spełniających równanie x
2
+5x+6=0
1
gosia:
podaj maksymalny przedział w którym funkcja f(x)= −2(x−3)
2
+6 jest rosnąca
1
jasio:
podaj współrzędne wierzchołka paraboli y= −2(x−2)(x+4)
7
matek10:
dane sa punkty: A(−5,3) B(2,4) C(−2,−5) D(4,−1) 1)napisz rownanie prostej AB
4
matek19 :
dane sa punkty: A(−5,3) B(2,4) C(−2,−5) D(4,−1)
2
Gabi:
W trzycyfrowej liczbie naturalnej cyfra jedności wynosi 8, zaś cyfra setek jest o 2 większa od cyfry dziesiątek. różnica kwadratu cyfry setek i cyfry jedności jest równa sześcianowi cyfry
4
A.! :):
Czy sinα może się równać:
2
jasio:
podaj równanie osi symetrii wykresu funkcji f(x)=3x
2
+12x−1
1
jasio:
przedstaw funkcję w postaci iloczynowej f(x)=2x
2
+x−3
1
Ertyh:
Punkty A, B, C, D lezace na okregu sa wierzcholkami czworokata. Kat BAD jest rowny 70 stopni. Oblicz miary pozostalych katow czworokata ABCD, wiedzac, ze trojkaty BCO i CDO sa przystajace,
9
Sexi lala:
Pomożesz ?
Oblicz pole pierścienia kołowego zacieniowanego na poniższym rysunku,wiedząc że bok kwadratu ma
3
jasio:
podaj współrzędne wierzchołka paraboli y= −3(x+1)2
0
Monika:
BOGDAN
! DZIĘKUJE ZA POMOC
0
Sexi lala:
pomożecie prosze prosze
0
Monika:
BASIU
! DZIĘKUJE ZA POMOC
0
Monika:
CHEMIA Co powstanie jak dodamy do roztworu wodorotlenku wapnia roztwor węglanu sodu Jakie są obserwacje związane z tym doświadczeniem.Jaki będzie zapis tego doswiadczenia w formie
0
Monika:
Substancje mozna podzielic na trzy grupy; o budowie jonowej,o budowie kowalencyjnej i metale ,ktore odpowiadają temu opisowi Ag,Br2,CH4,NaCl,NaOH,Zn.Napisz wzory wszystkich substancji
0
Tomek:
czy funkcja homograficzna jest potrzeba na maturę rozszerzoną
0
Monika:
znajdz sume ,iloczyn i roznice gdy:a) A={2,4,6,8,10} B={x∊R i x>5 b)A=<−3;4) B=(o,7) c)A={x∊R i x>1} B={x∊N i x∊[0;10]} w punktach c i d zaznacz zbiory na osi liczbowej
3
Dupeczka:
Zadanie dla inteligentnych
Stolik ma kształt trójkąta równobocznego ,którgo bok ma długość60 cm. Ania nakryła stolik serwetą w kształcie koła .Krawędzie stołu są
1
Pin:
siema może ktoś mi pomóc w tych zadaniach
1, Podany układ równań rozwiąż metodą podstawiania.
0
Marlena:
Potrzebuję pomocy z fizyki
Muszę wykazać, że dodawanie prędkości w dowolnych układach nie może dać wyniku przekraczającego
3
jaś fasola:
Zadanie dla pomocnych i zyczliwych ludziów
oblicz obwód pierścienia kołowego powstałego z okręgu opisanego i wpisanego w trójkąt
28
Jan:
:::rysunek::: Soczewki jedno pytanko
0
ma1ina:
Maszynka ułamkowa składa się z dwóch części . Części oznaczone symbolami @ i # wykonują dwie różne operacje . Po wrzuceniu do tej maszynki liczby 2 otrzymano ułamek 5/2. a po wrzuceniu
17
Godzio:
Zacząłem dzisiaj się uczyć trochę prawdopodobieństwa i mam odnośnie tego zadanko. Pewnie banalne ale wole sie upewnić czy mam dobrze
8
ola:
Hej, czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak przekształcić wzór ogólny funkcji kwadratowej na wzór kanoniczny?
16
Edek:
Parę zadanek z całek niewłaściwych i oznaczonych: Całki typu:
1
Monika:
podstawy trapezu rownoramiennego maja 2cm i 6 cm,a cosinus kąta przy dluzszej podstawie wynosi 1/3 .Oblicz obwód tego trapezu.
4
Monika:
jesli kat α ostry i sin α=4/5, to cosα wynosi a)3/5 b)1/5 c)9/25 d)4/5
2
Monika:
Kat α jest ostry i sinα=2pierwiastek z 5 przez 5.Oblicz 2 do potegi5−tgα
1
Monika:
Na poczatku sezonu papryka czerwona i zielona kosztowaly tyle samo.Po pewnym czasie cena papryki czerwonej wzrosla o 15%,a zielonej o 9%.O ile % wiecej zaplaci pani kowalska przy
25
marta92:
jak obliczyć
√
18−
√
2
?
1
anita:
w sześcianie o krawędzi 6 cm odcięto jeden narożnik płaszczyzną przechodzącą przez środek trzech krawędzi wychodzących z jednego wierzchołka.Oblicz objętość odciętego narożnika.
91
krzys37:
Witam wszystkich i proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania. Dana jest prosta y=-4x+5 i punkt P=(-2;1) .
12
nkk:
znajdź 13ty wyraz ciągu arytmetyczneo mając dane: a
3
−a
1
=−1, a
7
=9
5
aaaaaa:
ciagI
4
ewka:
napisz wzór funkcji liniowej znając współczynnik kierunkowy i punkt który należy do prostej a) a=−1.25 A=(3,2)
9
Bmx:
Mam narysowac wykres słupkowy przedtstawiający sumaryczny udział kazdej z głównych grup krwi(A,B,AB,0)
1
juleek:
O godzinie 13:00 statek B plynacy na zachod za stala predkoscia 20 km/h znajduje sie w odleglosci 10 km od portu, zas statek A plynacy na polnoc ze stala predkoscia 40 km/h znajduje
10
global:
zad.1podstawa graniastoslupa prostego jest rownoleglobok o bokach dlugosci 12cm i 8 cm i kacie ostrym 30 stopni.oblicz objetosc tego graniastoslupa ,jezeli pole powierzchni calkowitej jest
6
M:
Liczba rzeczywista x spełnia nierówność |x−4|<3. Czy stąd wynika, że : |x−5|<1 , |x−3|<4 ?
7
Kasia:
Napisz równanie prostej równoległej do prostej k przechodzącej przez punkt P, gdy: 1. k: y=3x=2 , P=(1,1)
3
ja:
logarytmy− 4 w potędze ma logarytm 5 o podstawie 2
2
stefcia:
2x − y =4 6x−3y=12
1
pati:
ad.1podstawa graniastoslupa prostego jest rownoleglobok o bokach dlugosci 12cm i 8 cm i kacie ostrym 30 stopni.oblicz objetosc tego graniastoslupa ,jezeli pole powierzchni calkowitej jest
2
aaaaaa:
Na płaszczyznie dany jest ostrokatny trojkat roznoboczny ABC. wpisz w ten trojkat kwadrat KLMN tak aby K,L∊AB M∊BC N∊AC
3
XYZ. :P:
wyznacz dlugosc boku c trojkata, jesli dane sa dlugosci a,b dwoch jego bokow oraz wiadomo, ze h
a
+h
b
=h
c
gdzie h
a
,h
b
,h
c
sa wysokosciami opuszczonych na odpowiednie boki tego trojkata.
3
karola:
witam, mam takie zadanko: zapisz w postaci ogólnej wzór dowolnej funkcji kwadratowej, której: a) zbiór wartości to przedział <2; ∞).
2
Arek:
Zapisz warunki, jakie powinny spełniać parametry k oraz m we wzorze f(x)=x
2
+kx+m aby: a) funkcja f miała jedno miejsce zerowe, które jest liczbą ujemną,
3
gonia:
PLIS POMÓŻCIE BARDZO PROSZĘ... zad1)
3
ja:
Zad. 1 Podaj współrzędne punktów przecięcia z osiami układu prostej o równaniu:
3
pytajnik:
sinαcosα=3/5
1
bas890:
Napisz wzór funkcji kwadratowej f w postaci ogólnej jeśli wiadomo że przyjmuje ona wartości ujemne wtedy i tylko wtedy, gdy x∈(−
∞
;−2)∪(3;+
∞
) a jej zbiorem wartości jest
9
aaaaaa:
JEDNOKLADNOSC
0
michalina:
zad.1podstawa graniastoslupa prostego jest rownoleglobok o bokach dlugosci 12cm i 8 cm i kacie
0
kamil:
Proszę sprawdzić rozwiązanie zadania z fizyki. Dziękuję .Kamil
1
kamil:
Po stole chodzi mucha. Narysuj stół i związany z nim dwuwymiarowy układ współrzędnych, a następnie naszkicuj tor ruchu muchy. Pomiary jej położenia zapisano w tabeli:
11
color:
Pisać rozmówki sterowane jakie Wam trafiły
Pomóżmy sobie wzajemnie
Proszę pisać wg wzoru:
2
Marysiaa :
Luki w zadaniu z trygonometrii. Proszę o pomoc
0
Michał:
http://iv.pl/viewer.php?file=66964987815545492968.jpg
3
Marysiaa:
:::rysunek::: Jak zrobić takie zadanie ? Mam obliczyć długość łuku a kąt podajny jest w radianach>
1
Matii:
Zając biegnie 35 razy szybciej niż żółw, który na przybycie do mety potrzebuje 2h 20min. Z jakim wyprzedzenem powinien wystartować żółw, aby obaj dobiegli w tym samym czasie?
1
Marysiaa :
:::rysunek::: Kto pomoże mi obliczyć miare łuku / promienia?
5
Mata:
Wyznacz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych, mając dane :
4
Matii:
Mam do zrobienia takie oto zadania: 1. Zając biegnie 35 razy szybciej niż żółw, który na przybycie do mety potrzebuje 2h 20min. Z
5
Kacper:
PRZEPRASZAM, BĘDZIE DODANA MATURA Z MAJA 2010R Z ROZWIĄZANIEM?\ ODP.
1
Matii:
Jeżeli dwa przeciwległe boki pewnego kwadratu przedłużymy o 8 cm , a dwa pozostałe skrócimy o 2cm , to obwód czworotkąta zwiększy się dwukrotnie. Oblicz długość boku kwadratu.
86
xyz:
TREŚCI ZADAŃ Z MATURY ROZSZERZONEJ 2010
KTÓRE PAMIĘTAMY
5
tuna:
:(Oblicz pole całkowite ostrosłupa: a) prawidłowego czworokątnego którego krawędź podstawy ma 10cm, a krawędź boczna 12 cm.
11
Marysiaa:
Pomoże ktośw zadaniu z trygonometri? Sprwawdź podane tożsamości ?
1
anita:
podstawą ostrosłupa jest prostokąt o wymiarach 7 cm X 13 cm. Jedna z krawędzi bocznych ma długość 18 cm i jej prostopadła do podstawy. oblicz objętość tego ostrosłupa.
2
ziomek :
Pomnik odlany z brązu waży 10 ton. ile waży miniaturka tego pomnika w skali 1:100, równierz zrobiona z brązu?
0
to jaa:
Proszę o pomoc w rozwiązaniu tych zadań z góry dzięki
http://img63.imageshack.us/img63/7712/matematyka.jpg
2
POMOCY:
Wyznacz wzór funkcji kwadratowej y=ax
2
+bx+c mając dane: oś symetrii wykresu x=2 oraz f(−1)=−6 i f(3)=1
6
zielony:
5
POMOCY:
2
+bx+c mając dane: punkty A=(0,2) i B=(8,5) należące do wykresu funkcji i prostą x=3 będącą osią symetrii wykresu
1
Paula:
zad1. W urnie znajdują się 3 kule białe, 5 zielonych i 2 niebieskie. Na ile sposobów mozna wylosować jednocześnie 5 kul, z których 2 będą białe, 2 zielone i 1 niebieska?
5
Dziaku:
Witam, mam problem z nowym tematem , nie bylo mnie pare dni w skzole i zupelnie tego nei rozumiem, a tym bardziej ze to sa zadania z gwiadka w moim zbiorze zadan, Dzial "Uklady rownan
31
Eta:
wykaż,że jeżeli dla dowolnych a,b,c a+b+c= 0 to a
3
+b
3
+c
3
= 3abc
7
bozenna:
W trójkącie ABC,wpisanym w okrąg,kąt przy wierzchołku A jest równy 75 stopni,kąt przy wierzchołku
7
Natalie:
:::rysunek::: Podany wykres funkcji f(x) przekształć aby uzyskać funkcję
16
Jolka:
1) Oblicz ósmy wyraz ciągu arytmetycznego (an). a) a
1
=1
4
xxxx:
prosze o pomoc Przedstaw w prostszej postaci:
1
anita:
wyznacz wysokość ostrosłupa o polu podstawy 9 cm
2
i objętości 45 cm
3
1
Raff:
Suma pierwszego i czwartego wyrazu ciągu geometrycznego jest równa 48, a suma drugiego wyrazu i piątego jest równa 24.
1
_All:
Rozwiąż nierówność
14
qwe:
Oblicz promień okręgu wpisanego w trójkąt: a)równoboczny o boku a=4
2
Olek:
x − y = 2
1
OLA MUSIAŁ:
Wyznacz ciąg arytmetyczny (an).
1
nie umiejąca matmy pomocy:
W czworokąt o wierzchołkach (−5,0),(0,0),(0,5),(−5,5) wpisano koło .Ile raz poletego czworokąta jest większe od pola trójkąta.
2
Arek:
Uzasadnij, że wśród prostokątów o jednakowym obwodzie największe pole ma kwadrat.
5
nowa86:
trójmian kwadratowy sprowadz do postaci kanonicznej y=−5x
2
+4x−6 prosze pilne
4
Patrycja:
Oblicz wartości podanych wyrażeń wiedząc,że 0' < α < 90'
sinα + cosα
sinα − cosα
jeżeli tg α=2
4
Aśka:
x − y = −1
3
M:
Czy prawdziwa jest nierównosc? log
1,4
7<log
0,7
14
3
Bam:
Chcemy zbudować prostokątną zagrodę podzieloną na dwie prostokątne części. Możemy zużyć tylko 90m siatki. Jakie wymiary powinna mieć ta zagroda, aby ograniczona powierzchnia była jak
3
POMOCY:
2
+bx+c mając dane: punkty A=(−2,
5
8
) i B(2,
5
8
) należące do wykresu funkcji oraz f(0)=0
5
melania.:
rozwiaz rownanie: |x
2
−4| + |x
2
−5| = 1
16
pytajnik:
Zad : 2,4,8,9 http://www.oke.wroc.pl/images/library/File/pdfy/MMA-R1-1P-102.pdf
2
POMOCY:
Wyznacz funkcję kwadratową, wiedząc, że jej miejscami zerowymi są x=−3 i x=5 oraz że do wykresu funkcji należy punkt P=(1,−4). Zbadaj monotoniczność funkcji w przedziale <0;∞).
5
arek:
wyznacz równania stycznych do okręgu xkwadrat −4x+ykwadrat−2y−4=0 równoległych do osi "OY prosze o pomoc wtym zadaniu z góry dziekuje
1
arek:
samochód przejechał 180 km, jadąc ze stałą prędkością.Gdyby jechał z prędkością o 30 km /h większą to czas przejazdu skróciłby się o godzinę.Z jaką prędkością jechał samochód? prosze
3
POMOCY:
2
+bx+c mając dane: wierzchołek W=(2,6) i punkt A=(1,7) należący do wykresu
3
mati:
rozloz wielomiany na czynniki 2x
2
+ 7x −4
3
arek:
ciąg(4,x,y) jest ciagiem geometrycznym malejacym.ciąg (y,x+1,5) jest ciagiem arytmetycznym.Wyznacz x. prosze o odpowiedz
3
arek:
suma n poczatkowych wyrazów ciągu artmetycznego wyraza sie wzorem Sn=n(n−2).oblicz pierwszy wyraz ciagu i jego roznice , prosze o odpowiedz
2
asiańka:
POTRZEBUJE POMOCY POTRZEBNE NA JUTRO 1) oblicz wyrazy a3,a2,a4,a8,a11 ciągu arytmetycznego (an) jezeli a1=8 a jego róznica wynosi5
4
pati:
równanie osi symetrii wykresu fukncji f(x)= −4(x−18)(x+12)
5
aaaa:
witam mam otówr Fo średnicy= 12mm mam go powiekszyc o 10%
jak to zrobić?
2
mati:
rozwiaz rownania i nierownosci a) x
2
+ 5x − 6=0
1
Daria :
Oblicz sumę S5 ciągu geometrycznego an a1=1 , a2+a3=20
1
Aleksandra :
Oblicz sumę S5 ciągu geometrycznego an a1=−4 , S3= −12
1
Kinia:
Heyka! Bardzo proszę o pomoc...
1
mati:
wierzcholek paraboli bedacy wykresem funkcji f(x)= 2x
2
+bx+2 znajduja sie nad osia ox wtedy i tylko wtedy gdy liczba b nalezy do zbioru
1
pati:
zbiorem rozwiazan nierownosci x
2
≥2x
1
Natalia:
Pole rombu o boku długości 8 cm wynosi 50 cm
2
znajdź miary kątów tego rombu
5
Natalia:
Pole rombu o boku długości 8 cm
2
. Znajdź miarykątów tego rombu.
10
bas890:
1. W trójkącie ABC mamy dane BC=a AC=b.Wyznacz długość boku AB wiedząc że środkowe poprowadzone do boków BC i AC są do siebie prostopadłe.
1
pietrek:
Nie wiem czy mi uznają mój dowód który wyglądał tak że przenioslem wyrażenie z prawej strony na lewą ze zmienionym znakiem oczywiście i sprowadziłem wszystko do wspólnego mianownika i
11
kot:
jest juz ktos na forum co si ezna na matmie
?
0
sdfgag:
powstania w literaturze polskie. macie pomysly jakie moga mi dac pytania oprocz jezyka ezopowego i pytran dotyczacych literatury
1
macq:
najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji f(x)= −2x
2
+8x+2 gdy xe <−2;3>
1
Dawid:
Oblicz sumę S5 ciągu geometrycznego an a1=1 , a2+a3=20 i nast. a1=−4 , S3= −12
4
Patrycja:
Narysuj wykres funkcji:
9
Pomocy!!! błagam:
Narysuj wykres funkcji: x + 3 dla x ≤ −1
2
Goja:
:::rysunek::: czy mógłby mi ktoś pomóc z zadaniem.. bo nie bardzo sobie z nim radzę....
2
Jolka:
1) Kula tocząca się po równi pochyłej w pierwszej sekundzie przebyła drogę 0,5 m , a w każdej następnej sekundzie − drogę o 1 m dłuższą niż w poprzedniej. Oblicz drogę , jaką przebyła kula
10
Fisieeenka:
Nie rozumiem zbytnio zadanka.. A raczej jego drugiej części. Jak ten wykres mam narysować.?
6
pomocy:
log
√
128
+ log 32
1
3
log 2
√
2
11
Katarzyna Olejnik:
Oblicz sumę S5 ciągu geometrycznego an a1=1 , a2+a3=20 i nast. a1=−4 , S3= −12
2
marta:
Hej mam pytanie. Jak wyznaczyć punkty na układzie współrzędnych do podanych funkcji: f(x) = 2x + 1 ( wiem że tutaj będzie (−1,0)(0,1) )
1
:D:
Oblicz o ile % zwiększy się pole prostokąta, jeśli każdy bok zwiększymy o 20%
?
13
kris:
dane są zbiory :A=(1,2,3,4,5),B=(2,4,6,8),C=(0,5) wyznacz zbiory: A∪B,A ∩ B,(A∩B)∪C,(A∪C)\B
2
ja xP:
rozwiąż nierówność: a) (2−3x)
2
−6(3x−1)≤−(1−4x)(2x−1)
3
sasanka:
czy moze mi ktos wytlumaczyc jakim cudem sie wzielo takie rozwiazanie
mam to przepisane do zeszytu ale nijak mi to nie pasuje
6
kris:
rozwiąż równania a. [x−2]=5
5
Magda265:
lim
x−>0
{1−cosx}/{3x
2
}
9
nkk:
wyznacz iloraz,jesli: a) a
1
=6, a
5
= 2/27
0
dan:
ma ktoś tradycje rycerskie?
1
Maturzystka:
MATURKA USTNA Z POLSKIEGO
Motyw winy i kary ma ktoś?
0
Goja:
POMOCY
z tym zadaniem poniżej
16
OLA MUSIAŁ:
Wyznacz ciąg arytmetyczny (an). a) a1+a2=7
12
Konrad:
wyznacz liczby a,b tak aby funkcje byly rowne , jesli :
1
kaczucha:
W czworokąt o wierzchołkach (−5,0),(0,0),(0,5),(−5,5) wpisano koło .Ile raz poletego czworokąta jest większe od pola trójkąta.
1
Magda265:
a) lim
x−>(−1)
|x+1|/|5+5x| b) lim
x−>6
|x−6|/(x−6)
9
Latoya:
Zadanie dla inteligentnych i pomocnych ludzi
Ze sklejki w kształcie trójkąta prostokątnego wycięto koło o średnicy 8 dm. Oblicz,jaką część
2
taki mały problem:
Narysuj wykres f. Wyznacz wartość najmniejszą i największą funkcji w podanym przedziale: a) f(x)=2x
2
+4x <−2;1>
8
oła:
stosując zasadę indukcji matematycznej udowodnij że dla kazdej liczby n∊ N+ zachodzi równość (1−1/4)(1−1/9)(1−1/16)*...*(1−1/n
2
)=(n+1)/2n dla n ≥ 2
1
lusi:
dany jest prostokat o wymiarach 3x10cm. jego dlugosc i szerokosc zwiekszono o x cm. dla jakich wartosci x pzrekatna nowego prostokata ma dlugosc wieksza od 13cm?
6
Małgorzata:
Oblicz sumę S5 ciągu geometrycznego an
1
ja xP:
dla jakich wartości a i b suma a
2
+b
2
przyjmuje wartość najmniejszą, jeśli wiadomo, że: a) a+b=4
0
Latoya:
pomóżcie plis
0
5 zadan pomozcie plis:
zad1 sprawdz metoda zero−jedynkowa czy zdania, ktorych schematy przedstawiono ponizej, sa prawami rachunku zadan:
5
Małgorzata:
Oblicz sumę S5 ciągu geometrycznego (an)
3
pol:
Jeden z boków trójkąta wpisanego w okrąg jest średnicą tego okręgu i ma długość 5cm. Oblicz pole trójkąta, jeśli:
61
bogusia:
Zadanie 3 Rzucono dwiema kośćmi do gry i określono zdarzenia:
1
paatryk993:
:::rysunek:::
0
Paweł:
ZADANIE Z MATURY PODST
18
Konchitto:
Zadanie 30 z matury podstawowej
4
nkk:
wyznacz wzór na n−ty bwyraz ciągu mając dane: S
n
=3n
2
−n
4
Utada:
Witam, takie mam zadanko: Czy można znaleźć w układzie współrzędnych punkt, przez który nie przechodzi wykres żadnej
17
lusi:
szkielet prostopadloscianu o podstawie kwadratowej wykonany zostal z 80cm drutu. jakie powinny byc dlugosci krawedzi prostopadloscianu, by jego pole powierzchni calkowitej bylo najwieksze?
1
Magda265:
znajdź asymptoty pionowe i poziome funkcji
2x
2
+2
x
2
−4
, a następnie sprawdź otrzymane wyniki poprzez obliczenia.
1
robek:
Na sześcianie o objętości 216cm
3
ustawiono ostrosłup o wysokości 4 cm i podstawie identycznej jak sześcian . Oblicz pole powierzchni całkowitej powstałej bryły .
1
maturzysta:
zna ktoś link do rozwiazań zadań z matmy rozszerzonej
2
ja xP:
Wyznacz współczynnik c, wiedząc, że funkcja f ma dokładnie jedno miejsce zerowe. a) f(x)= x
2
+3x+c
3
em:
oblicz granice:
1
macq:
funkcja kwadratowa ma 2 miejsca zerowe (+3) i (−5) a jej najwieksza wartoscia jest 6 jaka jest jej postac ogolna
1
asia:
Dwa boki trojkata roznobocznego maja dlugosc 3 cm i 4 cm. Trzeci bok lezy naprzeciwko najmniejszego kata. Wiedzac,ze obwod trojkata jest liczba naturalna, oblicz dlugosc trzeciego
2
Marta:
Przyprostokatne trojkata prostokatnego pozostaja w stosunku 5:12. Oblicz dlugosci bokow tego trojkata, jesli jego obwod jest rowny 90 cm. Prosze o pomoc:(
2
alusiek:
ile wynosi II pochodna?
2
:D:
Rozłóż na czynniki liniowe wielomian W(x)= 2x3 − 7x2 + 5x
1
Ewa:
Punkty E i F są srodkami bokow AB i BC rownolegloboku ABCD. Oblicz, w jakim stosunku odcinek EF podzielil przekatna DB rownolegloboku.
0
Łukasz:
Podstawą stóżka jest koło o polu 36 pi. Oblicz PC i V stożka jeżeli jego tworząca jest równa 12
1
Raff:
Rozwiąż równanie: (1+x)+(2+3x)+(3+5x)+(4+7x)+...+(50+99x)=275
0
Sojuz:
jak by ktoś mógł mi wypisać działy z których mam robić te zadania ([url]http://img188.imageshack.us/i/matmazdaniabmp.jpg/[/url]) ułatwiło by mi to naukę..... a jakby komuś się chciało wykonać te zadania żebym wiedział jak je zrobić (na
4
Macko:
Napisz równania stycznych do okręgu o i równoległych do prostej k a) o:x²+y²−8x−6y+16=0 k:y=−x
4
Kaasia:
(x
2
− 6)(x
2
− 49) = 0
3
asiańka:
mam prośbe jak dodaje się wielomiany jakiś przykład prosze
0
Fisieeenka:
1. Podaj dziedzinę i wzór funkcji opisującej pole kwadratowej działki budowlanej w zależności od długości przekątnej x.
0
sylwia:
Wyznaczyć dziedzinę funkcji : arc tg(3x+2).
1
kasia:
1. f(x,y)=(x
2
+ y)e
y
0
anonim:
Mam problem z zadaniem a jest ono następujące: mam obliczyć pole powierzchni i objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego,którego krawędź podstawy ma długość 4 cm a krawędź
7
Bmx:
Witam prosiłbym o wskazówke do zadania http://www.zadania.info/d201/94438
4
:(:
a
2
+ 1
a + 1
Wykaż, że jeśli a > 0 , to
≥
a + 1
2
Rozwiazalem to tak :
9
marcin13519:
tg α = 5
39
Kasia:
Cyfry 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6 ustawiamy losowo tworząc ciąg i potraktujmy go jako liczbę siedmiocyfrową, której pierwszą cyfrą nie może być 0. Ile jest możliwych takich ustawień, w
archiwum 255,
254
,
253
,
252
,
251
,
250
,
249