parametr
Arek: Zapisz warunki, jakie powinny spełniać parametry k oraz m we wzorze f(x)=x2+kx+m aby:
a) funkcja f miała jedno miejsce zerowe, które jest liczbą ujemną,
b)funkcja f dla wszystkich argumentów ujemnych przyjmowała wartości dodatnie, a jej wykres
przechodził przez początek układu współrzędnych
c)wierzchołek paraboli leżał w III ćwiartce układu współrzędnych
Z góry dziękuję za pomoc
8 maj 15:16
Lucyna: a) jedno miejsce zerowe mamy z warunku Δ=0
czyli k2 − 4*1*m = 0
A warunek aby miejsce zerowe było liczbą ujemną −b2a <0 ⇒ −k2*1 <0 ⇒ k>0
b)f(0)=0 i ∀x∊(−∞,0) f(x)>0, z tych dwóch warunków otrzymujemy, że jest to funkcja postaci
f(x)=x2
c)wierzchołek paraboli W=(−b2a , −Δ4a ) położenie w 3 ćwiartce oznacza, że obie
współrzędne wierzchołka będą ujemne:
−b2a<0 ⇒ −k2*1<0 ⇒ k>0
−Δ4a<0 ⇒ −k2 − 4*1*m4*1<0 ⇒ k2 − 4*1*m>0
8 maj 16:47
Arek: Spóźnione dziękuję
8 maj 18:29