.
qwe: Oblicz promień okręgu wpisanego w trójkąt:
a)równoboczny o boku a=4
b)prostokątny równoramienny, którego wysokość opuszczona na przeciwprostokątną ma długość 3.
c)o bokach a=5, b=12, c=13
Bardzo proszę o rozwiązanie tego zadanka. Byłbym bardzo wdzięczny
7 maj 17:14
Bogdan:
A co sam w tej sprawie ustaliłeś?, może doszukałeś się gdzieś wzorów na długość promienia
okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny, prostokątny?
7 maj 17:30
Eta:
7 maj 17:36
qwe: | | 1 | | a√3 | |
No doszukałem sie doszukałem  r= |
| h Obliczamy chyba wysokość z wzoru h= |
| , a |
| | 3 | | 2 | |
poźniej promień z tego. Tak?

Ale to jest tak ze ja zawsze cos zawale i mi nie wyjdzie.

A widząc gotowe rozwiązanie uczę
się na ich podstawie. Dlatego jak coś nie wiem to proszę o całe rozwiązanie
7 maj 17:40
Bogdan:
Długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny o boku długości a
| | 1 | |
wyraża się wzorem: r = |
| a√3. |
| | 6 | |
Długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny o przyprostokątnych
| | 1 | |
długości a, b i przeciwprostokątnej długości c wynosi: r = |
| (a + b − c). |
| | 2 | |
Skorzystaj z tych wzorów i pokaż swoje rozwiązanie.
7 maj 17:49
qwe: No wyszło mi tak:
b) Tego nie wiem jak obliczyć

c) r=2
Dobrze te dwa?
7 maj 18:09
Kejt: jeśli ufać wzorom podanym przez Bogdana, to jest dobrze. ;>
7 maj 18:11
qwe: A podpunkt B? Bo nie wiem jak to rozwiązać
7 maj 18:14
qwe: Aha i jeszcze jak udowodnić, że trójkąt w podpunkcie C jest trójkątem prostokątnym?
7 maj 18:35
Godzio:

do 2 :
a = ...
Jeśli czegoś nie wiesz to sie zastanów
7 maj 18:40
Godzio:
52 + 122 = 132
169 = 169 − trójkat jest prostokątny
7 maj 18:41
qwe:
b)
| | 2*3√22−3√22√2 | |
r= |
| = 3√2−3 |
| | 2 | |
Może być tak?
7 maj 19:55
qwe: Dobrze to jest zrobione?
7 maj 21:54
Godzio:
3a
√2 = a
2
3
√2 = a
r wyliczone ok ale a chyba literówka
7 maj 21:57
qwe: Ok.

Wielkie dzięki wszystkim za fatygę.

chyba już wszystko rozumiem
7 maj 22:10