MATURA 2010
xyz: TREŚCI ZADAŃ Z MATURY ROZSZERZONEJ 2010 KTÓRE PAMIĘTAMY

ZAKŁADAM WĄTEK, JAKO ŻE OBAWIAM SIĘ, ŻE POJEDYNCZE ZGINĄ W TŁUMIE BEZ ODPOWIEDZI... A TO CHYBA
FAJNE MÓC SPRAWDZIĆ SAMEGO SIEBIE.
1. Wierzchołek A trójkąta równoramiennego ma współrzędne A=(−2,5) pozostałe wierzchołki leżą na
prostej y=x+1, wiedząc, że AC=BC i pole trójkąta wynosi 15 oblicz współrzędne wie
5 maj 19:42
next: Zad 1
|2x+4| + |x −1| ≤ 9
Dobrze pamiętam?
5 maj 19:45
Svanar: nie lepiej poszukac w necie ?
5 maj 19:46
5 maj 19:47
xyz: nie Svanar, chcę dać szansę forumowiczom, żeby mogli sobie poćwiczyć oraz podyskutować na ten
temat z innymi, którzy dziś pisali. Nie zmuszam Cię do odpowiedzi. Pozdrawiam
5 maj 19:47
next: W takim razie poprawka

Zad 1 Rozwiąz nierównośc |2x+4| + |x −1| ≤ 6
5 maj 19:49
next: Zad 2.
Wyznacz wszystkie rozwiązania równania 2cos2 x − 5sin x − 4 = 0 należące do przedziału
<0, 2π> .
5 maj 19:50
tyc: jak robiliście 7
5 maj 19:53
xyz: |2x+4| + |x −1| ≤ 6
1. x∊(−
∞,−2)
−2x−4−x+1−6≤0
−3x−9≤0
x≥−3
razem: x∊<−3,−2)
2. x∊<−2,1)
2x+4−x+1−6≤0
x≤1
razem: x∊<−2,1)
3. x∊<1,
∞)
razem: x=1
odpowiedzią jest suma przedziałów z trzech przypadków czyli:
x∊<−3,1>
jeśli się nie machnęłam, bo trochę w głowie, a już dziś mózg wysiliłam
5 maj 19:53
xyz: zad 2. 2(1−sin
2x)−5snix−4=0
| | 1 | | 11 | | 7 | |
po wyliczeniu z f. kwadratowej wychodzi sinx=− |
| czyli x= |
| π v x= |
| π |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
jesli dobrze pamiętam
5 maj 19:57
next:
xyz
Mi tak samo wyszlo

a swoją drogą ciekawy jestem tego zadania:
Zadanie 3. (4 pkt)
Bok kwadratu ABCD ma długość 1. Na bokach BC i CD wybrano odpowiednio punkty E i F
umieszczone tak, by |CE |= 2 DF . Oblicz wartość x = | DF | , dla której pole trójkąta AEF
jest najmniejsze.
| | 1 | |
Mi wyszło ze x = |
| móglby sie ktoś podzielić swoją odpowiedzią? |
| | 4 | |
5 maj 20:00
kalafiorowa:
| | 1 | |
moim znajomym tez wychodzilo |
| ale ja nie wiem jak do tego dzoszli  |
| | 4 | |
5 maj 20:02
Svanar: | 1 | |
| tez |
| 4 | |
5 maj 20:02
next:
kalafiorowa
ja obliczyłem to z tego faktu że pole tego Δ wewnątrz było najmniejsze kiedy suma pól tych
czterech na zewnatrz była największa. jak wiadomo wszystkie 4 były Δ prostokątnymi więc dalej
łatwizna
5 maj 20:04
Svanar:

chyba 3
5 maj 20:06
next: ej dobra 3 zapędziłem się ale to nie zmienia faktu
5 maj 20:06
Svanar: tez tak robilem

bo boki tego w srodku to byly
√taaaaaaaaaaaakie pierwiastki
5 maj 20:07
next: tak zacząłem z tymi pierwiastkami ale jak zobaczyłem te działania od razy było wiadomo że nie o
ten sposób chodzi
5 maj 20:09
Svanar: nom.... ale ogolnie to trudna jednak byla
5 maj 20:10
next: początkowe zadania jeszcze do ogarnięcia, pożniej coraz gorzej, jak już zaczynamy to powiedzcie
jak Wam wyszło w tym
Zadanie 6. (5 pkt)
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x2 + mx + 2 = 0 ma dwa
różne pierwiastki rzeczywiste takie, że suma ich kwadratów jest większa od 2m2 −13 .
mi wyszedł przedział (−3, −2√2) U (2√2, 3 ) tylko nie wiem czy dobrze klamerki zapamiętałem
5 maj 20:14
xyz: no to robimy pełne rozw zad 3. i przejdziemy do następnego, żeby każdy mógł sobie orientacyjne
spraedzić

kto się podejmuje napisać zad 3?
5 maj 20:14
eee: next zad nr 6 mam tak samo

mógłby ktoś dać pełne rozw zad nr 3?
5 maj 20:19
kalafiorowa: zadanie 6 tez mam tak samo
5 maj 20:25
Svanar:

Pole trójkata AEF jest najmniejsze wtedy kiedy P
1 + P
2 + P
3 jest najwieksze
| | 1 | | 1−2x | |
P2 = |
| * (1−2x) = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
P3 = |
| * 2x * (1−x) = x−x2 |
| | 2 | |
| | x | | 1−2x | | −2x2 + x + 1 | |
P1+P2+P3 = |
| + |
| + x−x2 = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
a=−1
5 maj 20:26
next:

Mogę dać rysunek i treśc nie chce mi sie na razie więcej

Zadanie 3. (4 pkt)
Bok kwadratu ABCD ma długość 1. Na bokach BC i CD wybrano odpowiednio punkty E i F
umieszczone tak, by |CE |= 2 DF . Oblicz wartość x = | DF | , dla której pole trójkąta AEF
jest najmniejsze.
Jak mówiłem żeby pole tego Δ wewnątrz było najmniejsze suma pól tych czterech na zewnatrz musi
być największa
5 maj 20:30
Basia:
@xyz
napiszę, ale za jakąś godzinkę
połówka głodna, ja zresztą też
5 maj 20:30
suseł:

P
ΔAEF = P( kwadratu) − ( sumy pól trójkątów prostokątnych)
| | 2x*(1−x) | |
P(ECF)= |
| = x( 1−x)
|
| | 2 | |
założenie : x€(0,
12)
P(x) = 1 −
12+x −x +x
2 −
12x = x
2 −
12x +
12
P(x) −−− funkcja kwadratowa , ramiona paraboli do góry , więc osiąga minimum
| | −b | | 12 | | 1 | |
dla x= |
| = |
| = |
| spełnia założenie
|
| | 2a | | 2 | | 4 | |
odp: dla x =IDFI=
14 pole trójkąta AEF jest najmniejsze.
5 maj 20:33
xyz: ja zrobiłam tak:
zad 3.
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
PAEF=1− |
| (1−2x)−x(1−x)− |
| x= |
| − |
| x+x2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
to co idziemy do zadania 4?
5 maj 20:35
mat: mam takie nurtujące mnie pytanko: bo napisałem w pierwszym zadaniu rozwiązanie takie:
x∊<−3,−2) znaczek sumy "n" <−2,1> a to jest przecież to samo co x∊<−3,1> uznają mi to?
5 maj 20:36
Basia:
PAEF=Pkwadratu−PADF−P{ECF}−P{ABE}
P=1*1−12[x*1+(1−x)*2x+1*(1−2x)]
P(x) = 1 − 12*[x+2x−2x2+1−2x]=
1+x2−12x−12 = x2 − 12x+12
dalej już chyba nie trzeba pisać
5 maj 20:36
next: Zad 4 wydaje się banalnie proste i chyba takie jest:
Zadanie 4. (4 pkt)
Wyznacz wartości a i b współczynników wielomianu W (x) = x3 + ax2 + bx +1 wiedząc, że
W (2) = 7 oraz, że reszta z dzielenia W (x) przez (x − 3) jest równa 10.
W(2) = 7
W(3) = 10 i po kłopocie
5 maj 20:36
Svanar: 4 to banal:
W(4) = 7
W(3) = 10
podstawic i wyliczyc
5 maj 20:36
suseł:
no w/g mnie tak
5 maj 20:37
xyz: zad4.
W(2)=7
W(3)=10
rozwiązałam taki układ i mi wyszło
5 maj 20:38
maturzysta: zadanie 7 mnie bardzo interesuje. Rozwiąże ktoś
5 maj 20:39
suseł:
zad. 4)
a= −5 b= 9
5 maj 20:39
xyz: zad 5. trochę się nad tym poplątałam ale coś wyszło

jak się nie mylę to dwie opcje
5 maj 20:39
next: Zadanie 5. (5 pkt)
O liczbach a, b, c wiemy, że ciąg (a, b, c) jest arytmetyczny i a + c =10 , zaś ciąg
(a +1, b + 4, c +19) jest geometryczny. Wyznacz te liczby.
Powstają 3 układy:
a + c = 10
a + c = 2b − z wł. ciągu aryt.
(b+4)2 = (a+1)(c+19) − z wł. ciągu geom.
Z pierwszych dwóch od razu można wyliczyć że 2b=10 czyli b = 5
5 maj 20:40
xyz: mnie też 7 najbardziej interesuje, ale czekam cierpliwie
5 maj 20:40
mat: a ja zrobiłem zad 4 tabelką Hornera hehe

czapki z głów dla tych którzy zrobili ostatnie z
ostrosłupem
5 maj 20:42
mat: w zad 7 chyba mialo wyjść (5,6) lub (−3,−2) ale nie jestem w 100% pewnien, obliczenia mi zajęły
całe 2 strony, mogłem się gdzieś walnąć...
5 maj 20:45
maturzysta: zad 7 znalazłem odpowiedz w necie ale mi się nie zgadza
odp z nata C(3,5 : 4,5) lub C( −1,5 : −0,5)
mi wyszło
C( 5, 6) lub C( −3, −2)
co wy na to

5 maj 20:45
maturzysta: ostatnie było kozackie

prawie dokończyłem zabrakło mi czasu, więc zabiorą mi 1 moze 2
punkty
5 maj 20:46
5 maj 20:49
Godzio: Może mi ktoś sprawdzić ostatnie:
5 maj 20:49
xyz: maturzysto: jak chodzi o zad 7, to mi wyszło tak jak Tobie, a mojemu facetowi, tak jak podałeś
w odpowiedziach, tzn. te niecałkowite liczby. Ja liczyłam z pola z geometrii analitycznej, on
| | 1 | |
pole z normalnego wzoru |
| ah i kto sie wypowie? |
| | 2 | |
5 maj 20:56
xyz: Godziu, a jak Ty zrobiłeś zad 7? co Ci wyszło? weźmie je ktoś zrobi?
5 maj 20:57
maturzysta: ja liczyłem z wzoru na pole trójkąta. Można było policzyć jego wysokośc bez problemu. a bok
BC=AC był, podstawą
5 maj 20:57
maturzysta: a prawdopodobieństwo jakie wam wyszło
mi 1/4
5 maj 20:58
mat: ja też pole liczyłem ze wzoru 1/2ah i mi wyszło tak jak wam.
5 maj 20:59
5 maj 21:00
xyz: maturzysto, daj proszę link do tego zad 7, które znalazłeś w necie, szukamy tam błędu

?
5 maj 21:01
mat: strona CKE padła, miała pewnie dziś więcej odwiedzin niż n−k
5 maj 21:03
xyz: a to znalazłeś to rzowiązanie zadania 7 na stronie CKE czy co?
5 maj 21:05
maturzysta: jest narazie tylko odp , nie ma rozwiazań
5 maj 21:05
maturzysta: skad wiesz że powinno wyjść 1/3 daj link
5 maj 21:06
maturzysta: ?
5 maj 21:11
mat: nie na CKE

ale mnie zdziwiło że padła,
zad 10
Kluczowa jest w tym zadaniu obserwacja, że kwadrat liczby całkowitej n może dawać tylko resztę
1 lub 0 przy dzieleniu przez 3. Rzeczywiście, jeżeli n = 3k to liczba n
2 dzieli się przez 3,
jeżeli n = 3k+ 1 to
n
2 = (3k + 1)
2 = 9k
2 + 6k + 1 = 3(3k
2 + 2k)+ 1,
więc liczba ta daje resztę 1 z dzielenia przez 3. Podobnie, jeżeli n = 3k + 2 to
n
2 = (3k + 2 )
2 = 9k
2 + 12k + 4 = 3(3k
2 + 4k + 1) + 1,
zatem znowu mamy liczbę, która przy dzieleniu przez 3 daje resztę 1.
Powyższa obserwacja oznacza, że suma kwadratów trzech liczb całkowitych dzieli się przez 3
(daje resztę 0) wtedy i tylko wtedy, gdy wszystkie 3 dzielą się przez 3 (czyli dają resztę 0),
lub gdy wszystkie 3 nie dzielą się przez 3. Tak jest, bo jedyne sumy trzech 0 i 1−ek, które
dają liczbę podzielną przez 3 to
0 + 0 + 0 = 0
1 + 1 + 1 = 3.
Możemy teraz policzyć prawdopodobieństwo. O zdarzeniach elementarnych myślimy jak o trójkach
otrzymanych oczek, czyli
|Ω | = 6
3.
Zdarzenia sprzyjające to takie, że wszystkie trzy liczby dzielą się przez 3, czyli należą do
zbioru {3,6} lub, że wszystkie 3 nie dzielą się przez 3, czyli należą do zbioru {1,2,4,5} .
Jest więc
2 ⋅2 ⋅2 + 4 ⋅4⋅4 = 8+ 64 = 72
zdarzeń sprzyjających.
Prawdopodobieństwo wynosi
72/6
3 = 6 = 1/3.
5 maj 21:12
mat: dodam tylko że to rozwiązanie nie jest mojego autorstwa
5 maj 21:12
mat: a prawidłowy wynik w zad 11 to:
V = a
3cosα / 12
√4sin2α−1
nie pytajcie o rozwiązanie bo sie przerazicie...
5 maj 21:15
xyz: wracamy do chronologii zad 6

kto się podejmuje?
5 maj 21:21
Godzio: ja moge
5 maj 21:26
Godzio:
x2 + mx + 2 = 0
zał.
Δ > 0
(x1 + x2)2 − 2x1x2 > 2m2 − 13
Δ = m2 − 8 > 0
m2 > 8
m > 2√2 v m < − 2√2
m∊(−∞,−2√2)∪(2√2,∞)
(x1 + x2)2 − 2x1x2 > 2m2 − 13
m2 − 4 > 2m2 − 13
m2 < 9
m < 3 i m > − 3
m∊(−3,3)
łącząc oba przedziały :
Odp: m∊(−3,−2√2) ∪ (2√2,3)
5 maj 21:29
Julek:
Zadanie 8
| | 1 | |
Trzeba zauważyć, że funkcja f(x) = |
|
|
| | x2 | |
| | 1 | | 1 | |
jest funkcją parzystą, czyli A = (x ; |
| ), B = (−x ; |
| )
|
| | x2 | | x2 | |
| | 1 | | | | 1 | |
P = |
| |(−x − x)( |
| ) *(−1 − |
| ) − 0| =
|
| | 2 | | | | x2 | |
| | 1 | | x2 + 1 | | 1 | | 2x2 + 2 | |
= |
| | −2x (− |
| )| = |
| | ( |
| ) |
|
| | 2 | | x2 | | 2 | | x | |
| 1 | | 2x2 + 2 | |
| | ( |
| ) | ≥ 2 / *2
|
| 2 | | x | |
4x
4 + 8x
2 + 4 − 16x
2 ≥ 0
4x
4 − 8x
2 + 4 ≥ 0
(2x
2 − 2)
2 ≥ 0
Liczba podniesiona do kwadratu, może przyjąć wartość większą lub równą zero.
Wykazane.
5 maj 21:30
mat: zad 6 prosze bardzo oto czyjeś rozwiązanie:
Sprawdźmy kiedy równanie ma dwa różne pierwiastki x1, x2 .
0 < Δ = m2 −8= (m−2√2)(m+2√2)
m∊(−∞,−2√2)u(2√2,+∞)
Korzystamy teraz ze wzorów Viète’a
x1 + x2 = −m
x1x2 = 2
Pozostało rozwiązać nierówność
x12 + x22 > 2m − 13
(x1 + x2)2 − 2x1x2 > 2m22 − 13
m2 − 4 > 2m − 13
0 > m2 − 9
0 > (m − 3)(m + 3)
m ∈ (− 3,3 ).
Odpowiedź: m ∈ (− 3,− 2√2) ∪ (2√2,3)
5 maj 21:32
mat: ciekawe ile punktów ujmą za to że nie wyrzuciłem z przedziału (−3,3)
przedziałum∊(−∞,−2√2)u(2√2,+∞) jak myślicie?
5 maj 21:39
Julek:
Zadanie 9
Zrobiłem super rysunek, aż byłem z siebie dumny, ale kliknąłem na "wyczyść"

Ogólnie to trzeba zauważyć, że
|CB| = |CG|
|AB| = |FC|
więc trójkąty były by przystające, gdyby |∠FCG| = |∠ABC|
wiemy, że
|∠BCD| = 180
o − |∠ABC|
Można stwierdzić, że
|∠BCD| + |∠BCG| + |∠FCD| + |∠FCG| = 360
o
Z tego, że EFDC i BHGC to kwadraty to :
|∠BCD| + |∠FCG| + 180
o = 360
o
|∠BCD| + |∠FCG| = 180
o
180
o − |∠ABC| + |∠FCG| = 180
o
|∠FCG| = |∠ABC|
Trójkąty te są przystające, |AC| = |FG|
5 maj 21:50
maturzysta: a zad 7
5 maj 21:53
Basia:
zadanie 11 było na forum jakieś dwa tygodnie temu, jest mniej więcej rozwiązane
poszukajcie
5 maj 22:04
5 maj 22:07
Jack: ostatni krok jest wątpliwy. Suseł wykazał związek między postacią "(a−1)(a−1)(a+1) > 0", a
tym, że "cały iloczyn jest >0". Nie dopisałeś spostrzeżenia, że a>0 (zapisałeś, że " x (...)
zawiera sie w przedziale a>0", co może nie zostać zinterpretowane na Twoją korzyść).
5 maj 22:17
Godzio:
Zadanie 11
x
2 + H
2 = h
2
| | 3a2 | | a2*tg2α | |
H2 = |
| − |
| |
| | 12tg2α | | 12tg2α | |
| | a2(3 − tg2α) | | a√3−tg2α | |
H = √ |
| = |
| |
| | 2√3tgα | | 2√3tgα | |
| | 1 | | a√3−tg2α | | a2√3 | | a3√3−tg2α | |
V = |
| * |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 2√3tgα | | 4 | | 24tgα | |
Nie widzę żadnego błędu więc chyba w porządku

PS.
Julek 100% ?
5 maj 22:19
suseł:

| <ABC| = |<GCF| = 180
o − α
i z tw. cosinusow:
zarówno w Δ ABC jak i w Δ GCF
x
2 = a
2+b
2 −2ab*cos(180
o− α) = a
2 +b
2 +2ab*cosα
zatem: IACI = IFGI
c.n.u
5 maj 22:26
Julek:
Niestety, ale nie

Przez całe liceum uczyłem się sam, a pod koniec klasy trzeciej wziąłem sobie korki ze
stereometrii i prawdopodobieństwa (tego nie umiałem). Akurat tych dwóch zadań z tych dwóch
działów nie zrobiłem (przynajmniej do końca)
5 maj 22:28
Julek: może za rok poprawię... nie wiem
5 maj 22:29
Jack: przyczepiłbym się do oznaczeń: nazwałeś dwa razy przez "x" odcinki, o których miałeś dowieść że
są równe... Poza tym faktycznie proste zadanie jak się zrobiło przejrzysty rysunek.
5 maj 22:32
suseł:
No dobrze: oznaczamY IACI = a
2+b
2 +2ab*cos α
i IFGI= a
2+b
2+2ab *cosα
IACI = IFGI = x ...... pasuje
5 maj 22:37
Jack: pasuje

Ta uwaga nie umniejsza Twoich zdolności w żadnym stopniu .
5 maj 22:43
suseł:
5 maj 22:51
Basia:
Witaj susełku !
A po co Ci tw.cosinusów, skoro już na rysunku pokazałaś, że
tr.GCF i tr.CBA są przystające ?
Ładnie opisać i "po ptokach"
5 maj 23:25
Basia:
@Godzio
kąt, który zaznaczyłeś nie jest kątem między sąsiednimi ścianami bocznymi
kąt między wysokościami ścian bocznych to nie to samo co kąt między ścianami
w tym tkwi błąd
szukaj w definicji kąta dwuściennego
5 maj 23:31
Basia:

to jest kąt dwuścienny
tworzą go proste prostopadłe do krawędzi przecięcia płaszczyzn poprowadzone oczywiście przez
ten sam punkt i leżące w interesujących nas płaszczyznach
5 maj 23:36
Godzio:

W takim razie przepraszam za błąd, Czy to o ten kąt chodzi ?
5 maj 23:43
Godzio: Jednak nie

trochę ciężko go sobie wyobrazić, ale już rozumiem

Dziękuje
5 maj 23:44
suseł:
Basiu ....to dla pewności "wszelakiej"

, mniej opisywania

Zerknij na moje rozwiązanie zda. 7
5 maj 23:45
Basia:
Ciężko, nie da się ukryć, szczególnie na rysunku. W trzech wymiarach to całkiem nieźle widać.
5 maj 23:47
Neti: Dla mnie jesteście hardcorowi że potraficie robić takie zadania. No ja jestem dopiero w II
klasie i jeszcze się waham czy zdawać podstawę czy rozszerzenie

Dla mnie osobiście zadania
1, 2, 3, 4, 6 nie są trudne a reszty jeszcze nie patrzyłam
8 maj 13:10
Patrycja: Ja powrócę jeszcze do zadania 2

Czy wynik to nie powinien być sinx=
12
16 maj 16:07
Bogdan:
Zad. 2.
2cos
x − 5sinx − 4 = 0 ⇒ 2(1 − sin
2x) − 5sinx − 4 = 0 ⇒ 2 − 2sin
2x − 5sinx − 4 = 0
2sin
2x + 5sinx + 2 = 0 i sinx ∊ <−1, 1> i x ∊ <0, 2π>
Δ = 9
| | −5 − 3 | |
sinx = |
| = −2 sprzeczność |
| | 4 | |
lub
| | −5 + 3 | | 1 | | π | | π | |
sinx = |
| = − |
| ⇒ sinx = −sin |
| ⇒ sinx = sin(− |
| ) |
| | 4 | | 2 | | 6 | | 6 | |
16 maj 16:37
Bogdan:
Poprawiam początkowy zapis: 2cos2x − 5sinx − 4 = 0
16 maj 17:05
Patrycja: No dobra mi wyszła 12 , bo nie pomnożyłam przez −1, ale gdy sinx=12 to x1= −π6,
a x2=76π
16 maj 18:07