trygonometria 1
marcin13519: tg α = 5
2 maj 19:41
Dziaku: Wyliczyc reszte trzeba?
2 maj 20:07
marcin13519: tu zapomniałem dopisać jeszcze, powinno być tak:
tg α =5 i α ∊(0 stopni,90 stopni)
2 maj 20:28
marcin13519: tu zapomniałem dopisać jeszcze, powinno być tak:
tg α =5 i α ∊(0 stopni,90 stopni)
2 maj 20:28
marcin13519: tu zapomniałem dopisać jeszcze, powinno być tak:
tg α =5 i α ∊(0 stopni,90 stopni)
2 maj 20:30
Dziaku: no dobra to spoko ale trzeba pozostale funkcje obliczyc?
2 maj 20:30
Dziaku: tg α = 5 I cw ( wszystkie funcke dodatnie)
sin
2 + cos
2 = 1
sin
2 = 1 − cos
2
sin =
√1 − cos2
ctg = U {
√1− cos2}{cos}
| 1 | | 1− cos2 | |
| = |
| ==> Na krzyz |
| 25 | | cos2 | |
cos
2 = 25(1 − cos
2)
cos
2 = 25 − 25cos
2
26cos
2 = 25 \ :26
| | 5 | |
cos = |
| ==> umiesz usonac niewymiernosc jesli jestes w temacie trygonometria |
| | √26 | |
pozniej wynik cos podtsawisz pod:
sin
2 + cos
2 = 1 <−− wyliczysz sinusa
2 maj 20:47
Gustlik: | | cosα | | sinα | |
Dziaku − pomyliłeś wzory: ctgα= |
| , |
| =tgα
|
| | sinα | | cosα | |
Z tangensa szybciej robi się metodą geometryczną:
| | 1 | |
Jeżeli tg α = 5 → ctgα= |
| i rysujesz trójkąt prostokatny o przyprostokątnych a=5 |
| | 5 | |
(przeciwległa) i b=11 (przyległa).
Przeciwprostokątną obliczasz z Pitagorasa:
c
2=5
2+1
2
c
2=25+1
c
2=26 /
√
c=
√26
| | a | | 5 | | 5√26 | |
sinα= |
| = |
| = |
|
|
| | c | | √26 | | 26 | |
3 maj 01:19
marcin13519: możecie obliczyć całość
6 maj 14:57
next: tg α = 5
ctg α = 1 5
sin αcos α= 5
sin α = 5cos α
(5cos α)2 + cos2 α = 1
25cos2 α + cos2 α = 1
26cos2 α = 1
cos2 α = 1 26
cos α = √2626
i sinusa liczysz z jednyki
6 maj 15:03