Wyznacz ciąg arytmetyczny (an). a) a1+a2=7 a1*(razy)a2=10
OLA MUSIAŁ: Wyznacz ciąg arytmetyczny (an).
a) a1+a2=7
a1*(razy)a2=10
6 maj 17:52
suseł:
rozwiązując układ równań:
a2= 7−a1
a1( 7−a1)=10 => a12 −7a1 +10=0 Δ= 9 √Δ= 3
a1= 5 lub a1= 2
to :
a2= a1+r = 5+r lub a2= 2+r
podstawiając
5+ 5+r= 7 lub 2+2+r= 7
r= −3 lub r= 3
1) a1=5 r= −3
2) a1=2 r= 3
są dwa takie ciagi spełniające warunki zadania:
1) an= a1+(n−1)*r = 5+(n−1)*(−3) = −3n +8
2) an = 2+(n−1)*3= 3n −1
6 maj 18:12
Małgorzata: jak policzyłeś delte


trosze podpowiedz mi , wiem jak jest wzor, ale za cholere mi nic nie
wychodzi
6 maj 20:52
suseł:
a
12 −7a
1+10=0 Δ= (−7)
2 −4*1*10= 49 −40 = 9
6 maj 21:11
Katarzyna Olejnik: tak 5 mi wyszła a jak wyszla ci ta 2 bo mi wychodzi 5/2
6 maj 21:16
suseł:
echhhhh ....... z Wami
6 maj 21:20
Godzio: Jestem ciekaw jak te 5/2 wychodziło
6 maj 21:20
suseł:
teżz "zachodzę " w głowę

może 7− 3 = 2 ....



?
6 maj 21:22
Katarzyna Olejnik: jaki ze mnie głąb , napisałam 7−3=5
6 maj 21:22
Katarzyna Olejnik: hahahaha
6 maj 21:23
Katarzyna Olejnik: przepraszam was matematyczne głowy
6 maj 21:23
suseł:
...... zdarza się
6 maj 21:23
Godzio: 
przepraszam musiałem
6 maj 21:23
suseł:
"musii Musiał tak rachować "
6 maj 21:25
Katarzyna Olejnik: Oblicz sumę S5 ciągu geometrycznego an a1=1 , a2+a3=20
6 maj 21:27
Katarzyna Olejnik: Oblicz sumę S5 ciągu geometrycznego an a1=−4 , S3= −12
6 maj 21:27
suseł:
rozwiązane w poprzednim Twoim poście
6 maj 21:46
kamil: a1+a2=7
a1*a2=10
4 maj 15:10