ZADANIA DLA AMBITNYCH CZEKAM NA ODPOWIEDZI...
Jolka: 1) Oblicz ósmy wyraz ciągu arytmetycznego (an).
a) a1=1
a8−a7=2
b) a2=−10
a5=−40
c) a7+a9=10
2) Lewa strona równania jest sumą kilku początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego. Oblicz x.
a) 3+5+7+...+x=48
b) 8+6+4+..+x=−220
c) 2+7+12+..+x=156
d) −7−3+1+...+x=110
3) Oblicz sumę wszystkich liczb niepodzielnych przez 5, które są:
a) dwucyfrowe
b) trzycyfrowe
4) Oblicz sumę S5 ciągu geometrycznego (an).
a1=−4
S3= −12
5) Dla jakiej wartości x liczby: a, b, c są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego?
a) a=x−2
b= x+13
c= 5x
b) a=−16
b=3x
c=x2
6) Czy ciąg (bn) jest ciągiem geometrycznym? Określ jego monotoniczność.
a) bn= 2−n
b) bn= 3*5n
c) bn= 7* (13)n
d) bn= 23n−1
7) Oblicz wyraz od czwartego do ósmego ciągu geometrycznego (an)
a) a1= 2
q=1
b) a1=3
q=2
c) a1=−2
q=−1
d) a1=−4
q= 12
e) a2 = −25
a3= 5
f) a4 = 1
a3*a4= 3
7 maj 17:45
Lucyna: to nie są zadania dla ambitnych... tylko zadania typu podstaw do wzoru.
ad1 a) a8−a7=2=r ⇒ a8 = a1+7r=15
b)a5=a2+3r ⇒ −40 = −10 +3r ⇒ r = −10 ⇒ a8 = a5 + 3r = −70
c)jeśli a7+a9=10 to a8= a7+a92 = 5
7 maj 18:14
Lucyna: z zadania drugiego zrobię np tylko b) resztę należy zrobić analogicznie.
c)r=a
2−a
1 = 6−8=−2
x = a
1+ (n−1)r ⇒ 8−2n+2=10−2n
S
n =
12(8+x)n = −220 ⇒
12(8+10−2n)n = −220 ⇒ (18−2n)n +440 = 0 ⇒ n
2−9n−220=0
| | 1 | | 1 | |
Δ = 81+880=961 √Δ = 31 n= |
| (9+31) = 20 lub n= |
| (9−31) = −11, ale −11 odpada bo n |
| | 2 | | 2 | |
jest liczbą naturalną.
Zatem suma 20 wyrazów ciągu jest równa −220.
7 maj 18:28
Sylwia: 1)
a) a8= 1+ 7*2 = 15
b) 3r = −40 −(−10)
3r=−30
r=−10
a8= a5 + 3r
a8= −40 + (−30) = −70
c)
2)
a) 3+5+7+...+x=48
r=2
Sn= a1+x2 *n
x= a1+(n−1)r
48=3+x2 *n
x= 3+(n−1)*2
96=3n+nx
x= 2n+1
96=3n+n(2n+1)
96=3n+2n2+n
2n2+4n−96=0 ; n>0
Δ=16+768
√Δ=28
n1=−4−284 ; n>0
n2=−4+284=6
x=13
7 maj 18:33
Lucyna: ad3
b) liczby które dzielą się przez 5 to takie, które mają na końcu 5 lub 0, ponieważ jest ich
mniej to należy policzyć sumę wszystkich liczb 3−cyfrowych i następnie odjąć sumę tych, które
dzielą się przez 5.
Wszystkich liczb 3−cyfrowych mamy: 9*10*10=900 lub inaczej 999−100+1=900
Liczb podzielnych przez 5 mamy 9*10*2=180
S900 = 12(100+999)900 = 494 550
teraz policzymy sumę ciągu arytmetycznego 100,105,110,..., 995
S180 = 12(100+995)180 = 98 550
S = S900 − S180 = 396 000
7 maj 18:35
Lucyna: ad4
a1 = −4
S3 = −12 = a1 + a1q + a1q2
−12 = −4 −4q −4q2 / : (−4)
q2 +q −2 = 0
Δ = 9 √Δ = 3
q1 = 12(−1+3) = 1, dla q = 1; S5 = 5*(−4) = −20
q2 = 12(−1−3) = −2, dla q = −2; S5 = −4+8−16+32−64=−44
7 maj 18:42
Lucyna: ad5
x−2, 13(x+1), 5x
12(x−2+5x) = 13(x+1)
3x−1 = 13(x+1) / *3
9x−3 = x+1
8x = 4 / :8
x = 12
7 maj 18:45
Lucyna: ad6
Akurat sprawdzenie czy dany ciąg jest geometryczny pokrywa się z metodą na sprawdzanie
monotoniczności.
a) bn = 2−n
sprawdzam bn+1:bn = 2−n−1:2−n=2−1 ponieważ iloraz wyszedł nam niezależny od n, to
jest to ciąg geometryczny, o q=12 a ponieważ q∊(−1,1) to ciąg ten jest malejący.
Resztę robi się podobnie.
7 maj 18:51
Lucyna: ad7
d) a1 = −4; q=12
a4 = −4q3 = −12
a5 = −14
a6 = −18
a7 = −116
a8 = −132
e)a2 = −25; a3 = 5 ⇒ q = a3:a2 = −15
a4 = a3*q = −1
a5 = 15
a6 = −125
a7 = 1125
a8 = −1625
f) a4 = 1 oraz a3*a4 = 3 ⇒ a3 = 3; q = a4:a3 = 13
a5 = 13
a6 = 19
a7 = 127
a8 = 181
7 maj 18:59
Gustlik: 1) Oblicz ósmy wyraz ciągu arytmetycznego (an).
a) a
1=1
a
8−a
7=2 → r=2
a
8=a
1+7r=1+7*2=15
b) a2=−10
a5=−40
a
5−a
2=3r
−40−(−10)=3r
−30=3r /:3
r=−10
a
8=a
5+3r
a
8=−40+3*(−10)=−40−30=−70
c) a7+a9=10 /:2
a
8=5
8 maj 00:10
Gustlik: Zad 2) przykład a)
3+5+7+...+x=48
a
1=3, r=2
x=a
n=3+(n−1)*2=3+2n−2=2n+1
| | a1+an | | 3+2n+1 | | 2n+4 | |
Sn= |
| *n= |
| *n= |
| *n=(n+2)*n=n2+2n
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
n
2+2n=48
n
2+2n−48=0
Δ=4−4*1*(−48)=4+192=196
√Δ=14
| | −2−14 | | −16 | |
n1= |
| = |
| =−8 → odpada, bo n€N+
|
| | 2 | | 2 | |
x=2n+1=2*6+1=13
Przykłady b), c) i d) robimy analogicznie.
8 maj 00:17
Gustlik: 3) Oblicz sumę wszystkich liczb niepodzielnych przez 5, które są:
a) dwucyfrowe
b) trzycyfrowe
Wskazówka do a)
Trzeba wyznaczyć ciąg wszystkich liczb dwucyfrowych an i jego sumę San, oraz ciąg bn liczb
dwucyfrowych podzielnych przez 5 i wyznaczyć jego sumę Sbn, szukana suma=San−S{bn}
Wskazówka do b) analogicznie, tylko ciąg an bedzie ciągiem wszystkich liczb trzycyfrowych, a
ciąg bn − ciagiem liczb trzycyfrowych podzielnych przez 5.
8 maj 00:22
Gustlik: 4) Oblicz sumę S5 ciągu geometrycznego (an).
a1=−4
S
3= −12
−12(1−q)=−4(1−q
3) /:(−4)
3(1−q)=1−q
3
1−q
3−3(1−q)=0
(1−q)(1+q+q
2)−3(1−q)=0
(1−q)(1+q+q
2−3)=0
(1−q)(q
2+q−2)=0
q=1 → odpada, bo wychodzi 0 w mianowniku S
n
lub Δ=1−4*1*(−2)=1+8=9
√Δ=3
| | −1+3 | |
q2= |
| =1 → odpada, bo wychodzi 0 w mianowniku Sn
|
| | 2 | |
Mamy ciąg a
1=−4 i q=−2
| | 1−(−2)5 | | 1+32 | | 33 | |
S5=−4 |
| =−4 |
| =−4 |
| =−4*11=−44
|
| | 1−(−2) | | 1+2 | | 3 | |
8 maj 00:32
Gustlik: 5) Dla jakiej wartości x liczby: a, b, c są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego?
a) a=x−2
b= x+13
c= 5x
b) a=−16
b=3x
c=x2
Wskazówka:
| | a+c | |
b= |
| → podstaw do tego wzoru i rozwiąż tak otrzymane równania. |
| | 2 | |
8 maj 00:34
Gustlik: 6) Czy ciąg (bn) jest ciągiem geometrycznym? Określ jego monotoniczność.
a) bn= 2−n
b) bn= 3*5n
c) bn= 7* (13)n
d) bn= 23n−1
Wskazówka: oblicz bn+1 podstawiając (n+1) za n do wzoru ciągu, następnie oblicz iloraz
q=bn+1/Bn → ma wyjść niezależny od n, czyli liczba, np. q=2, q=1/2. q=√3, q=−5 itp.
Jeżeli wyjdzie np. q=2n+3 to wtedy ciąg nie jest geometryczny, bo q zależy od n.
8 maj 00:39
Gustlik: 7) Oblicz wyraz od czwartego do ósmego ciągu geometrycznego (an)
b) a1=3
q=2
a
4=a
1*q
3=3*2
3=3*8=24
a
5=a
4*q=24*2=48
a
6=48*2=96
a
7=96*2=192
a
8=192*2=384
a) c) i d) analogicznie.
e) a2 = −25
a3= 5
a
6=a
5*q
a
7=a
6*q
a
8=a
7*q
f) a4 = 1
a3*a4= 3
a
3*1=3
a
3=3
a
4=1
a
6=a
5*q itd...
8 maj 00:46
Gustlik: Jeszcze jedna wskazówka do zad. 6.
Monotoniczność ciągu: liczymy róznice r=bn+1−bn.
Jeżeli r>0 → ciąg rosnący.
Jeżeli r<0 → ciąg malejacy.
8 maj 00:48
basetla: które kwoty do 10 000 nie dzielą się przez 13?
31 sie 23:15
basetla:
31 sie 23:15
anmario: Dzielą się przez tą trzynastkę 13, 26, 39, 52, ..., 13n gdzie n<770 i n∊N, inne przez nią się
nie dzielą; mam na myśli kwoty wyrażone w pełnych liczbach, czyli, dla przykładu, jeżeli mamy
na myśli polską walutę to same kwoty okrągłe, bez uwzględnienia, że 13 zł i 13 groszy to też
kwota przecież.
Na Twoim miejscu, jeżeli treść zadania przytoczona jest precyzyjnie też groszy bym nie brał pod
uwagę bo nigdzie jasno nie napisano, że mowa o walucie polskiej
31 sie 23:23
think: basetla te, które są wielokrotnością 13

13, 26, 39,...,9984, 9997.
31 sie 23:25
Krzysiek: Mają być te, co się NIE dzielą... 1,2,3,4,...
Dziwne trochę to zadanie
31 sie 23:29
think: to był wariant optymistyczny

wariant pesymistyczny to jaki który się zaczyna od 0,13; 0,26; 0,39; ...; 9999,86; 9999,99

ale to mocno naciągane, bo zdaje się nie wszędzie jest tak drobny bilon jak u nas, że
występują 1, 2, 5 groszy tylko najmniejszy to np 5

ale mogę się mylić...
31 sie 23:32
think: Racja Krzysiek, czyli chodzi o wszystkie pozostałe kwoty poza tymi które wypisałam
31 sie 23:33
lofciamLucynke: Lewa strona równania jest sumą kilku początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego. Oblicz x.
a) 3+5+7+...+x=48
b) 8+6+4+..+x=−220
c) 2+7+12+..+x=156
d) −7−3+1+...+x=110
22 mar 15:17
malik: Oblicz sume n poczatkowych wyrazow ciagu geometrycznego
a2=2, a5=16 i S8
5 cze 19:56
huj cie to: jak się to oblicza W=5a + n /3

13 cze 16:04
huj cie to: trzeba wyznaczyć a
13 cze 16:04
5-latek: Tak nawiasem mowiac −ciebie tez .
| | n | |
W=5a+ |
| *(3) to 3W=15a+n to 3W−n=15a teraz juz wyznacz a |
| | 3 | |
14 cze 01:36
czarna: oblicz a10 i b8 bardzo pilne
an=8−n/4 , bn=(−1)u gory n+1 razy u gory n−1 przez 2
13 cze 00:49