Marysiaa : Luki w zadaniu z trygonometrii. Proszę o pomoc

1) sinx =
√22
x=........... lub x=. ........
2) tg3x=1
x=............ lub x=.............
Wiem ze można tu podstawić za 3x =t rozwiązac i wróć do podstawienia.
jednak ta trygonometria jest moim slabym punktem
8 maj 13:22
Basia:
ad.1
x=π4+2kπ lub x=3π4+2kπ
ad.2
3x=π4+kπ
x=π12+kπ3 i nie ma już żadnego "lub" chyba, że jest podany przedział, z
którego należy wypisać wszystkie rozwiązania
8 maj 13:58
Marysiaa: a faktycznie w tg nie ma lub

dziekuje
8 maj 14:41