wyznacz wymiary prostopadłościanu
Goja:
czy mógłby mi ktoś pomóc z zadaniem.. bo nie bardzo sobie z nim radzę....
wyznacz wymiary prostopadłościennego basenu kąpielowego o objętości 640000 litrów w którym
krawędzie podstawy różnią się o 12 metrów a głębokość basenu stanowi 20 długości dłuższej
krawędzi podstawy
wiem, że mam następujące dane:
V=640000l=640m sześciennych
b=a−12
H=20%a czyli H=0,2a
V=abH
640=a(a−12)*0,2a
a wychdzi mi do sześcianu i nie wiem jak to dalej obliczyć... czy ktoś mógłby mi pomóc
6 maj 22:18
Goja: Helllp
6 maj 22:19
suseł:
0,2a
3 −2,4a
2 −640=0 /: 0,2
a
3 −12a
2 −3200=0
sprawdzamy pasujacych kandydatów na pierwiastki
ponieważ a >0 i b= a− 12 to b€( 0,12)
W(20) = 8000 −12*400 −3200 = 8000 − 8000 =0 ... czyli ok
dzielimy ( Hornerem) przez ( a −20)
1 −12 0 − 3200
20 20 160 3200
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1 8 160 0
mamy rozkład :
(a−20) ( a
2 +8a +160)=0 , Δ<0
zatem wymiary tego basenu :
a = 20m to b= 8m H= 4m
7 maj 00:43
M4rc3l: Jakim cudem mam zgadnąć, że tam będzie pasowała 20? przecież to jest od groma szukania...
19 lut 18:16
janek191:
a − 20 = 0
więc
a = 20
=====
b = a − 12 = 20 − 12 = 8
==================
H = 0,2 a = 0,2*20 = 4
==================
19 lut 19:37