Wyznacz wzór funkcji kwadratowej
POMOCY: Wyznacz wzór funkcji kwadratowej y=ax2+bx+c mając dane:
punkty A=(0,2) i B=(8,5) należące do wykresu funkcji i prostą x=3 będącą osią symetrii wykresu
7 maj 19:46
Lucyna: oś symetri przechodzi przez wierzchołek naszej paraboli, czyli wiemy że
−b:2a = 3
2 = 02*a+0*b+c
5= 82a+8b+c
rozwiąż ten układ równań, wyznacz a,b,c i podstaw w odpowiednie miejsce za współczynniki w
y=ax2+bx+c
7 maj 19:58
POMOCY: Nie za bardzo rozumiem na jakiej podstawie napisałaś 1 równanie. Możesz mi wytłumaczyć?
7 maj 20:02
Lucyna: jasne...
Znasz wzór na współrzędne wierzchołka paraboli?
Zakładam teoretycznie, że znasz

W=(
−b2a ;
−Δ4a)
Jak napisałam wyżej oś symetrii przechodzi przez wierzchołek paraboli, a skoro oś symetrii ma
równanie x=3 tzn, że współrzędna x wierzchołka naszej paraboli też jest równa 3. Zatem
przyrównałam współrzędną x ze wzoru na wierzchołek paraboli do 3⇒
−b2a = 3.
Teraz rozumiesz?
7 maj 20:18
Eta: Może tak , bez układu równań:
A(0,2) => 2= 0+0+c =>
c=2
oś symetrii x=3 => x
w= p= 3
ze wzoru Viete
'a x
1+x
2=
−ba
to:
−ba= 6 => b= −6a
f(x) = ax
2 −6a + 2 B( 8,5)
5= 64a −48a +2 => 16a= 3 => [P[a=
316
to; b= −6*
316= −
98
f(x)= 316 x2−98 x +2
7 maj 20:27
POMOCY: Dziękuję
8 maj 11:22