Wyznacz wzór funkcji kwadratowej
POMOCY: Wyznacz wzór funkcji kwadratowej y=ax2+bx+c mając dane:
wierzchołek W=(2,6) i punkt A=(1,7) należący do wykresu
7 maj 18:04
Nikka: f(x) = a(x−p)2 + q p,q − współrzędne wierzchołka
f(x) = a(x−2)2 + 6
7 = a(1−2)2 + 6
7 = a + 6
a = 1
f(x) =(x − 2)2 + 6
f(x) = x2 − 4x + 4 + 6
f(x) = x2 − 4x + 10
7 maj 18:24
Eta:
mając W(2,6) piszemy postać kanoniczną
f(x) = a( x −2)
2 +6 i podstawiamy P( 1,7) => za x= 1 f(x)= 7
7= a( 1−2)
2 +6 => a= 1
zatem: f(x)= (x−2)
2 +6 = x
2 −4x +10
a=1 b= −4 c= 10
7 maj 18:28
POMOCY: Dziękuję
7 maj 18:30