19 sty 17:56
19 sty 18:01
Godzio:

wszystkie promienie padają na styczne pod kątem prostym
skoro wiemy że łuki dzielą się w podanym stosunku to wiemy też że kąty utworzone przez te łuki
są także w takim stosunku
łuk dzieli się w stosunku 5x 6x 7x
więc kąt : 5α 6α 7α
360
o = 5α+6α+7α
360 = 18α
α= 20
5α = 100 itd.
skoro wiemy to wszystko wyliczamy nasz kąt:
360 = 5α + 90 + 90 + β
360 = 280 + β
β = 80
analogicznie spróbuj resztę
19 sty 18:07
bas890: a to zadanie 1. to ktory ten tysunek

19 sty 18:18
Godzio: na samej górze
19 sty 18:21
bas890: A może wiesz jak to 3 zadanie zrobić?
19 sty 19:16
corolor: Też zależy mi na 3
7 maj 09:32
robinka: a może macie jakieś odpowiedzi do zad 3? licze i jakieś dziwne wyniki mi wychodzą
7 maj 10:06
robinka: już wiem jak to rozwiązać

za chwilke napisze rozwiązanie
7 maj 10:14
robinka:

najpierw obliczam x
x
2=8*2
x
2=16
x=4
8
2=x*y
64=4*y
y=16
|DB|=x+y=20
7 maj 10:30
robinka: 42+82=a2
16+64=a2
80=a2
a=4√5
82+162=b2
256+64=b2
b2=320
b=8√5
7 maj 10:33
pat: a dlaczego jest x
2=8*2
19 maj 16:31
pat: ok już wiem, z tzw. tw. Euklidesa (wysokość opuszczona z wierzchołka kąta prostego na
przeciwprostokątną dzieli ją na dwa takie odcinki, że iloczyn ich długości jest równy
kwadratowi opuszczonej wysokości)
19 maj 16:35