matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja
Patrycja:
Oblicz wartości podanych wyrażeń wiedząc,że 0' < α < 90'
sinα + cosα
sinα − cosα
jeżeli tg α=2
7 maj 09:20
robinka:
sinα
=tgα
cosα
sinα=tgα*cosα
tgα*cosα+cosα
=
tgα*cosα−cosα
cosα*(tgα+1)
=
cosα*(tgα−1)
(2+1)
=3
(2−1)
7 maj 09:25
Tomek.Noah:
sinα
tgα=
=2
cosα
sinα=2cosα
sinα+cosα
2cosα+cosα
3cosα
=
=
=3
sinα−cosα
2cosα−cosα
cosα
7 maj 09:25
Bogdan:
α ∊ (0
o
. 90
o
) i tgα = 2.
sinα + cosα
cosα * (tgα + 1)
2 + 1
=
=
= 3
sinα − cosα
cosα * (tgα − 1)
2 − 1
7 maj 15:20
Eta:
7 maj 20:55