matematykaszkolna.pl
Parametry Dziaku: Witam, mam problem z nowym tematem , nie bylo mnie pare dni w skzole i zupelnie tego nei rozumiem, a tym bardziej ze to sa zadania z gwiadka w moim zbiorze zadan, Dzial "Uklady rownan z parametrem" Zad.emotka Rozwiaz uklad rownan: ∫ax + 2y = 1 ∫8x + ay = b i przeprowadz dyskusje istnienia rozwiazan ze wzgledu na parametry a oraz b emotka Oczywiscie to jest klamra Prosilbym o pomocemotka Z gory dziekujeemotka
7 maj 16:37
Eta: https://matematykaszkolna.pl/strona/1192.html Podaj rozwiązanie tą metodą , ( to najprostsza metoda rozwiązywania układów liniowych z parametem)....... Przeanalizuj dla jakich a i b: układ jest: 1) sprzeczny 2) oznaczony 3) nieoznaczony Powinieneś sobie poradzić ....... jak coś .... to pytaj emotka
7 maj 17:08
Dziaku: Dalej tego nie zrobie, tzn wyznaczniki umiem itp ale tego kompletnie nie umiem i niewiem jak moge skorzystac z tego samego, co poporstu na krzyz bede mnozyl np sam "a" ?
7 maj 17:12
Eta: okemotka | a 2 | W= = a*a −2*8= a2 −16 = (a−4)(a+4) | 8 a | | 1 2 | Wx= = 1*a −2*b = a−2b | b a | | a 1 | Wy = = a*b −1*8= ab −8 |8 b |
 a−2b 
zatem: x=

(a−4)(a+4) 
 ab −8 
y=

(a−4)(a+4) 
teraz analiza rozwiązalności ( w linku ,który podałam ) 1) układ sprzeczny : W=0 i Wx ≠0 i Wy≠0 zatewm: W=0 <=> a = 4 lub a= −4 i Wx ≠0 <=> a−2b ≠0 => a ≠2b to: gdy a = 4 to b≠ 2 gdy a= −4 to b ≠ −2 i Wy≠0 <=> ab −8≠0 <=> ab ≠8 to gdy a = 4 to b ≠2 gdy a= −4 to b ≠ −2 Czyli układ sprzeczny jeżeli: a= 4 i b≠ 2 lub a= −4 i b≠ −2 2) układ oznaczony ( jedno rozwiazanie) dla W≠0 czyli dla a ≠4 lub a≠ −4 ( b −−− dowolne ) 3) układ nieoznaczony ( niesk. wiele rozwiązań) dla W =0 i Wx=0 i Wy=0 czyli dla: a= 4 i b=2 lub a= −4 i b= −2 To wszystkoemotka
7 maj 17:32
Eta: I co? Dziaku ........ zrozumiałeś to rozwiązanie ? emotka
7 maj 23:43
Dziaku: Mysle ze jzu kapuje, gdyz ja bardzo lubie analizowac zadania a tym bardziej ze Wyznacznikowa metode umiem tylko wlasnie nie wiedzialem ze zamiast liczby mnozy sie na krzyz "a" czy oze cos innego sie wstawie ale juz jest OK, dziekujeemotka
8 maj 09:54