Parametry
Dziaku: Witam, mam problem z nowym tematem , nie bylo mnie pare dni w skzole i zupelnie tego nei
rozumiem, a tym bardziej ze to sa zadania z gwiadka w moim zbiorze zadan, Dzial "Uklady rownan
z parametrem"
Zad.

Rozwiaz uklad rownan:
∫ax + 2y = 1
∫8x + ay = b
i przeprowadz dyskusje istnienia rozwiazan ze wzgledu na parametry a oraz b

Oczywiscie to jest klamra
Prosilbym o pomoc

Z gory dziekuje
7 maj 16:37
Eta: https://matematykaszkolna.pl/strona/1192.html
Podaj rozwiązanie tą metodą , ( to najprostsza metoda rozwiązywania układów liniowych
z parametem).......
Przeanalizuj dla jakich a i b:
układ jest:
1) sprzeczny
2) oznaczony
3) nieoznaczony
Powinieneś sobie poradzić ....... jak coś .... to pytaj
7 maj 17:08
Dziaku: Dalej tego nie zrobie, tzn wyznaczniki umiem itp ale tego kompletnie nie umiem i niewiem jak
moge skorzystac z tego samego, co poporstu na krzyz bede mnozyl np sam "a" ?
7 maj 17:12
Eta:
ok

| a 2 |
W= = a*a −2*8= a
2 −16 = (a−4)(a+4)
| 8 a |
| 1 2 |
W
x= = 1*a −2*b = a−2b
| b a |
| a 1 |
W
y = = a*b −1*8= ab −8
|8 b |
| | a−2b | |
zatem: x= |
|
|
| | (a−4)(a+4) | |
teraz analiza rozwiązalności ( w linku ,który podałam )
1) układ sprzeczny : W=0 i W
x ≠0 i W
y≠0
zatewm: W=0 <=> a = 4 lub a= −4
i W
x ≠0 <=> a−2b ≠0 => a ≠2b to: gdy a = 4 to b≠ 2
gdy a= −4 to b ≠ −2
i W
y≠0 <=> ab −8≠0 <=> ab ≠8
to gdy a = 4 to b ≠2
gdy a= −4 to b ≠ −2
Czyli układ sprzeczny jeżeli:
a= 4 i b≠ 2 lub a= −4 i b≠ −2
2) układ oznaczony ( jedno rozwiazanie)
dla W≠0 czyli dla a ≠4 lub a≠ −4 ( b −−− dowolne )
3) układ nieoznaczony ( niesk. wiele rozwiązań)
dla W =0 i W
x=0 i W
y=0
czyli dla:
a= 4 i b=2 lub a= −4 i b= −2
To wszystko
7 maj 17:32
Eta:
I co?
Dziaku ........ zrozumiałeś to rozwiązanie ?
7 maj 23:43
Dziaku: Mysle ze jzu kapuje, gdyz ja bardzo lubie analizowac zadania a tym bardziej ze Wyznacznikowa
metode umiem tylko wlasnie nie wiedzialem ze zamiast liczby mnozy sie na krzyz "a" czy oze cos
innego sie wstawie ale juz jest OK, dziekuje
8 maj 09:54