Rozwiąż równanie
Kaasia: (x2 − 6)(x2 − 49) = 0
Jak komuś nie chce sie tego robić to proszę tylko o wskazówki ; )
6 maj 15:47
Godzio:
wzór skróconego mnożenia:
a2 − b2 = (a−b)(a+b)
6 maj 15:51
Kasia: Pewnie jestem tępa ale nie widze jak go tutaj zastosować ; ( Proszę o pomoc
6 maj 16:48
Kasia: (x +
√6)(x −
√6) (x − 7)(x + 7) = 0
O to chodzi? Tylko prosze mnie nie wyśmiać jak nie
6 maj 16:54
Kasia: W takim razie nie lepiej będzie od razu przyrównać do zera? Tzn. :
x2 − 6 = 0 ∨ x2 − 49 = 0
x= √6 x=7
x= −√6 x=−7
6 maj 16:58