Wzajemne połozenie prostej i okręgu
Macko: Napisz równania stycznych do okręgu o i równoległych do prostej k
a) o:x²+y²−8x−6y+16=0 k:y=−x
Napisz równania stycznych do okręgu o i prostopadłych do prostej k
a)o:x²+y²−14x+24=0 k:y=−3/4x
1 gru 20:43
Eta:
a)
prosta styczna ma równanie ( współczynnik kierunkowy stycznej
jest równy współczynnikowi danej prostej : a= −1
p: y = −x +b S( 4,3) r=
√14 +9=
√25= 5
odległość punktu S od stycznej = r
więc: p: −x −y +b =0 S( 4,3) i d=r=5
| | I4*(−1) +3*(−1) +b I | | I −7 +bI | |
d= |
| = |
|
|
| | √12+12 | | √2 | |
to:
I b −7I = 5
√2
b −7 = 5
√2 v b −7 = −5
√2
b = 7 +5
√2 v b = 7 −5
√2
styczne mają równania:
y = −x +7 +5√2 i y = − x +7 −5√2
b) podobnie
pamiętając ,że współczynniki prostych prostopadłych spełniają warunek
( a
1*a
2= −1 => −
34*a
2 = −1 => a
2 =
43
to styczna p: y =
43 +b =>
43x −y +b=0 −−− postać ogólna stycznej
dalej już tak samo jak w poprzednim
1 gru 21:30
Eta:
1 gru 21:35
Macko: dzięki
1 gru 21:45
n.: skąd się wzięło "S(4,3)" ?
6 maj 17:19