matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja kwadratowa
Arek:
Uzasadnij, że wśród prostokątów o jednakowym obwodzie największe pole ma kwadrat. Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc
7 maj 20:55
Basia:
a − obwód 2x+2y=a x,y>0 x,y<u{a}[2} 2y=a−2x
a−2x
y=
2
P=x*y
a−2x
−2x
2
+ax
P(x)=x*
=
= −x
2
+
a
2
x
2
2
wartość największą wskazuje wierzchołek paraboli
−
a
2
a
x
max
=
=
−2
4
a−2*
a
4
a−
a
2
a
2
y
max
=
=
=
=U{a}[4}
2
2
2
x
max
=y
max
=
a
4
czyli masz kwadrat o boku
a
4
7 maj 21:01
Arek:
Dziękuję bardzo
7 maj 21:17