wyznacz iloraz,jesli:a) a1=6, a5= 2/27
nkk: wyznacz iloraz,jesli:
a) a1=6, a5= 2/27
b) a1=0,5 , a6=512
6 maj 20:47
Lucyna: a) a
5=a
1*q
4
227=6*q
4 / :6
181=q
4⇒ q=
13
b) polecam spróbować zrobić analogicznie
6 maj 21:36
suseł:
a) q
4=
181 =>
q= 13 lub q = − 13
6 maj 21:44
nkk: czyli b) a6=a1*q5
512=0,5* q5/:0,5
q5=1024=>q3=32 a dalej?
6 maj 21:58
Lucyna: no w porządku ale zauważ, że 1024=210=45 więc masz 45=q5 ⇒q=5
6 maj 22:42
Lucyna: tfu q=4 sorki
6 maj 22:42
Lucyna: q5=1024=>q3=32 a jeśli idzie o tą implikację to nie jest prawda zgodzam się, że
q5=1024=>q1,5=32
6 maj 22:51
Lucyna: q
5=1024=>q
2,5=32
| | 5 | |
ależ ja dziś błędy robię tam ma być jakby co potęga |
| |
| | 2 | |
6 maj 22:54
nkk: aha to juz wiem o co chodzi dzieki bardzo
6 maj 22:58
6 maj 23:00