matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 253,
252
,
251
,
250
,
249
,
248
,
247
,
246
, ...,
całe
Zadania
Odp.
2
sdgsdg:
:::rysunek:::
2
mati7:
ktoś mi może podac strone na której znajde błąd bezwzględny i względny czy coś takiego
szybko pls\
1
Maryśka:
Za wynajęcie autobusu na wycieczkę uczniowie klasy IA mieli zapłacić 1800 złotych. Ponieważ 4 uczniów zrezygnowało z tej wycieczki, każdy z pozostałych uczniów zapłacił
1
Ja:
:::rysunek::: po czym mam wiedzieć ze trzeba zaznaczać tak jak na I obr. lub jak na II obr., A w ogóle można
11
Klaudia:
:::rysunek::: Prosze o wytlumaczenie kilku zadan, bo mam do zrobienia a w ogole nie wiem jak z nimi ruszyc.
22
czekoladoweusta:
Prooosze bardzo o pomoc! Ze zbioru liczb Z={1,2,3,...2010} wylosowano jedną liczbę. Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosowano liczbę podzielną przez 11 lub przez 7.
17
ktos:
3x
2
−4x−2=0
8
jaśko:
Nierówność x
2
−3x+2<=0
5
gość:
prosta o równaniu y=a ma dokładnie jeden pkt wspólny z wykresem funkcji kwadratowej f(X)= −x
2
+6x − 10. wynika stąd że− odp
8
jutroMatura:
przypomnijcie mi prosze wykres funkcji: f(x)=f(IxI)
0
Amaz:
wiemy, że:
18
kodek:
zaćmienie mam, ile to będzie 32
−
3
?
4
Anna:
Wykres funkcji kwadratowej f(x) = (x−3)
2
− 2 nie ma punktów wspólnych z prostą: A. y=−3
3
Łukasz:
Prosta o równaniu y = a ma dokładnie jeden punkt wspólny z wykresem funkcji kwadratowej f (x) = −x2 + 6x −10. Wynika stąd, że
10
ktos:
2(2−x)<−x(x−3)
9
koperek:
przedział (1; ∞) jest dziedziną funkcji f(x)=
1
√
x−1
+
√
x
. moje pytanie, dlaczego i jak to rozwiązać?
3
muzulmanka90:
z napełnionego cieczą naczynia o pojemności 102 dm3 wypływa w pierwszej minucie 5dm3 cieczy, a w kazdej nastepnej o 0,25 dm3 mniej niż w poprzedniej. po ilu minutach naczynie będzie
8
Ewelina:
Wytlumaczy mi ktos? ;>
1
kot:
jeżeli x 2log6 −log3 to jak to zrobić?
18
martyna159:
jakie zwroty powtarzacie na mature z angielskiego
1
Amaz:
:::rysunek::: Pole mniejszego kwadratu, to P
1
=a
2
13
M:
Oblicz sumę wszystkich liczb trzycyfrowych zapisanych wyłącznie za pomocą cyfr wybranych ze zbioru {0, 1, 2, 3}.
7
angelika:
Proszę o pomoc... Wykaż,że trójkąt o bokach a=3 b=2 c=4 jest rozwartokątny. oblicz promień okręgu opisanego na tym trójkącie.
23
paula:
LOGARYTMY
!
2
Πέτρος:
Ciąg (a
n
) określony wzorem a
n
=(−3)
n
*(9−n
2
) dla n≥1 Stąd wynika?
5
smigacz:
Jeżeli kąt α jest ostry i tgα=0,5 , to: a. α>45º
14
Wydi:
Chciałbym w tym poście (w ramach ostatnich powtórek do matury) żebyście pomogli mi wypisać SAME założenia do zadań z parametrem z funkcji kwadratowej.(chodzi mi o współczynnik "a",Δ oraz
8
asja:
Sprowadz wyrazenie |x − 1 | + |x| − |−x + 1| do najprostszej postaci, gdy x ∊ (0, 1).
6
Łukasz:
Samochód przejechaΠ 180 km, jadàc ze stałà prędkościà. Gdyby jechał z predkoscià o 30 km/h wiekszà, to czas przejazdu skrócilby sie o godzine. Z jakà predkoscià jechal samochód?
15
Ali:
Strategia na matmę rozszerzoną ?
Proszę o podpowiedzi "starych" wyjadaczy
1
jutys:
pani barbara wzieła w banku kredyt w wysokosci 14 000zł, oprocentowany 8% w stosunku rocznym. prosze o rozwiazanie plis
4
Łukasz:
Ciàg (4, x, y) jest ciàgiem geometrycznym malejàcym. Ciàg (y, x + 1, 5) jest ciàgiem arytmetycznym.
7
Maryśka:
a+b+c=33 jest ciągiem arytmetycznym
19
Aniutkas:
wykres funkcji kwadratowej f(x)=−2(x−1)
2
+3 majeden punkt wspolny z prosta a)y=−3 b)y=1 c)y=3 d)y=5
6
Alusia:
Prosta l ma równanie y = 2x −11. Wskaż równanie prostej prostopadlej.
7
Paula:
Ostrosłup ma 12 wszystkich krawędzi . Liczba jego ścian jest równa: A. 6 B. 7 C. 11 D. 12
10
Anna:
:::rysunek::: Jeszcze mam pytanie z tym zadaniem: Punkt E leży na ramieniu BC trapezu ABCD, w którym AB
3
reekon:
Kąt α jest ostry i sin α=
3
4
. Wówczas: A.α<30
o
5
xXXXXXx:
w rownoległoboku o obwodzie 100cm różnica długosci dwoch sasiednich bokkow wynosi 18.Wynika stąd ze krotszy bok ma?
6
koperek:
a+b
3
jeżeli
=
to wartość wyrażenia
10a+10b
9x−9y
jest równa
?
x−y
5
3
Magda:
W ciągu. geometrycznym a3=8, a7=
1
2
. wyznacz pierwszy wyraz i iloraz tego ciągu. z komentarzem . dzięki
2
Jony:
"Wyznacz wartości parametru "m" dla których równianie (
1
2
cosx − m)(2sinx−3m+2)=0 ma rozwiązanie x∊(π,2π)"
2
Maks:
|x+3| + |3x+9| < |x+5| Proszę o drogę rozwiązania
1
asja:
Za dwa lata julka bedzie dwa razy starsza niz była osiem lat temu.Ile lat ma julka?
2
Alicja:
Rozwiąż równania i nierówności a) x
2
−x−30=0
3
martyna159:
:::rysunek::: Punkt M leży wewnątrz prostokąta ABCD (zob. rysunek). Udowodnij, że
5
Toja:
liczba log36 jest równa a) 2log6−log1
9
jaśko:
x−2
x
1.Po wykonaniu działania
+
wyrażenie ma postać.
x
x+2
2x−4
x
2.Liczby całkowite nieujemne spełniają nierówność
+
<=0, to:
4
2
3.Najmniejsza wartość funkcji kwadratowej f(x) = −2x
2
+8x+2, gdy x E <−1,4>, to: 4.Liczba dodatnich wyrazów ciągu a
n
=1−
1
4
n jest równa:
2
Toja:
Powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu jest półkołem o promieniu 12, podstawa tedo stożka jest kołem o promieniu
3
GOSIA:
Godzio, Rumpfy proszę pomóżcie z zadaniem. W ciągu. geometrycznym a3=8, a7=
1
2
1
gereg:
gereg: Podaj miejsca zerowe funkcji określonych dla wszystkich liczb rzeczywistych x: f (x) = x(x + 2) ,
7
Kamilek:
Rozwiąż równanie! x
3
-12x
2
+x-12=0
4
Anna:
Dany jest ciąg określony wzorem: 2−n a
n
= (−1)
n
−−−−−
5
Gosia:
w c. geometrycznym a
3
=8, a
7
=
1
2
1
Magda:
Powodz
3
Maks:
log5(log4(log2(x)))=0 Zgodnie z wolframalpha.com x=16
12
paula:
jest mozliwe ze do neta wypęzły jakies przecieki z matmy? moze macie jakies info
ja znalazlam jedna stronke ale cos nie chce mi se bardzo w to wierzyc...tzn jest podany cały
4
Aneta5:
hej! Mam takie to zadanko Sklep meblowy oferuje meble na raty za 8400. Raty można dokonać na dwa sposoby: 1 sposób= 1120 a każda następna będzie równa o 20 zl niższa od poprzedniej lub: 2
3
mag:
W trapezie prostokątnym dłuższe ramię długości 3
√
2
cm jest prostpoadłe do krótszej przekątnej oraz kąt ostry trapezu ma miarę 30 stopni. Oblicz długość dłuższej przekątnej trapezu.
0
agii:
Oblicz błąd procentowy 1000km z dokładnością do 0.1 %
1
Ela:
Pomóżcie. wykaż że ciąg o wyrazie ogólnym an=−
1
2
n−1 jest arytmetyczny.
1
rozgoryczony:
Rozwiaz: (x−3)
2
|sinx|=sinx w zbiorze <0,2π>
2
Akroma:
a jak rozwiazac coś takiego: |x−1|+|x|−|−x+1| gdy x∊(0,1)
0
Łukasz:
Do zbiornika o pojemności 700m3 można doprowadzić wodę dwiema rurami. W ciągu jednej godziny pierwsza rura dostarcza do zbiornika o 5m3 wody więcej niż druga rura. Czas
2
pytajnik:
S
n
=1−3
n
*2 /1−3 = 160 − wzor na sume ciagy geometrycznego, Moglby ktos wyliczyc n? a1=2
5
Dominik:
powodzenia na maturze
1
jutys:
pani barbara wzieła w banku kredyt w wysokosci 14 000zł, oprocentowany 8% w stosunku rocznym. prosze o rozwiazanie plis
1
JULKA:
POWODZENIA NA MATMIE
0
GOSIA:
Godzio, Rumpfy proszę pomóżcie z zadaniem. W ciągu. geometrycznym a3=8, a7=12. wyznacz pierwszy wyraz i iloraz tego ciągu. z komentarzem . dzięki
13
martyna159:
Rozwiąż równanie x3 − 4x2 − 3x +12 = 0 . zawsze mam problem z tego typu zadaniami, moze ktos to jakos fajnie wyjasnic
0
srak:
Funkcja kwadratowa postaci f(x) = ax
2
+ bx + c, gdzie a ≠ 0, przyjmuje wartośc największą f
MAX
= 2 dla argumentu x = −1. Wiedząc, że wykres funkcji y = f(x) przechodzi przez punkt P
10
Ines:
proszę wytłumaczcie jak to zrobić iloraz 32
−3
: (
1
8
)
4
jest równy (podobno wynik będzie 2
−3
)
3
Mateusz:
Czy pochodna jest w programie dla rozszerzenia
1
Kuki:
:::rysunek::: |AD| = 6
63
Kneau:
Jak myślicie matura z matematyki na poziomie podst. będzie jutro trudna
Jako że wchodzi ona w tym roku może byc albo dobrze albo źle..
1
angelika:
wyznacz dziedzinę funkcji f
x
=
√
log
1/3
x/2−x
1
jutys:
oblicz ile razy zamacha skrzydłami w ciagu 2,5h prosze o obliczenie potrzebne juz
1
Monika:
strzelając do tarczy pewien strzelec uzyskuje co najmniej 9 punktów z prawdopodobieństwem 0,5 a co najwyżej 9 punktów z prawdopodobieństwem 0,7. oblicz
2
master:
Punkty A, B, C są dowolnymi niewspółliniowymi punktami w układzie współrzędnych. Punkty M i N są odpowiednio środkami odcinków AB i AC, a punkt P jest środkiem odcinka MN. Wykaż, że dla
2
kodek:
czesc jest taki problem log
3
2=a
2
Toja:
Liczba 2
4
0
* 4
2
0
jest równa: a)4
4
0
16
malinaa18:
maturalne prosz eo pomoc koeldzy maturzysci sama jutro ja zdaje poziom podstawowy Rzucamy dwa razy symetryczną, sześcienną kostką, której jedna ściana ma jedno oczko, dwie
0
Antonina 66:
http://matematyka.pisz.pl/forum/51143.html − Eto, B asiu, Arob, Bogdanie pomóżcie i wytłumaczcie.?
7
kasieńka:):
Ile to jest log1
1
Gosia:
liczba log24 jest równa. rozw. plis
0
Antonina 66:
http://matematyka.pisz.pl/forum/50957.html −pomoże ktoś i wytłumaczy? :(
2
Ela:
Trzeci wyraz ciągu geometrycznego jest równy 4, a czwarty wyraz tego c. jest równy(−2) Pierwszy wyraz tego ciągu jest równy
2
Kamil:
W równoległoboku ABCD wysokość DE ma 8cm i dzieli bok AB na odcinki długości AE=4,5cm EB=6cm. Oblicz długości przekątnych tego równoległoboku.
1
Michałłłł:
:::rysunek::: punkt D lezy na boku BC trójkata równoramiennego ABC w którym Ac=BC. Odcinek AD dzieli triojkąt
4
MeG:
Rozwiąż równanie:
10
Ela:
Godzio prośba rozwiąż równanie x+x
3
= 1+x
2
2
piotrek:
Wykaż, że jeśli k i n są liczbami naturalnymi oraz 1<równe k <równe n , to k(n−k−1)>równe n
3
Nata:
witam
mam problem z zadankiem ...
3
Gosia:
Ile punktów wspólnych ma prosta o równaniu y=−x+2 z okręgiem o środku w początku układu współrzędnych i promieniu 2
1
kdk:
Podaj miejsca zerowe funkcji określonych dla wszystkich liczb rzeczywistych x: f (x) = x(x + 2) ,
1
joe:
jebać system
3
Akroma:
chciałabym się zapytać, czy współrzędna (wierzchołka) "q" oznacza najmniejszą wartość funkcji kwadratowej ? pozdrawiam
0
kdk:
Podaj miejsca zerowe funkcji określonych dla wszystkich liczb rzeczywistych x: f (x) = x(x + 2) ,
20
aaaaa:
rownania prostych...
0
zagubiona:
Podczas całkowitego zaćmienia Słońca Księżyc niemal całkowicie zasłania tarczę słoneczną. Korzystając z poniższych danych, oblicz średnicę słońca.
0
Globek01:
V
A*T
0
Gosia:
oblicz największą i najmniejszą wartość funkcji f(x)=2x
2
−4x+11 w przedziale A=<0,4>
4
Kneau:
liczby x−1,4,8 tworza kolejno ciąg arytmetyczny. Wyznacz x
2
piotrek:
jak rozwiązać to równanie 2x
3
− 18x = 0
0
natalia67:
0,81 waży jeden kilogram w ilu słoikach o pojemności 1litra zmieści sie 100kg miodu
1
ewe:
Ile punktów wspolnych ma prosta o równaniu y= −x + 2 z okręgiem o środku w początku układu współrzędnych i promieniu 2.
3
Ania:
4% liczby x jest równe 6 zatem a)x=150 b)x<150 c)x=240 d) x>240
5
Aceb:
2x
3
−x
2
−6x+3=0
3
Monika:
Z talii 52 kart losujemy jedną. Ile jest równe prawdopodobieństwo tego, że wylosujemy kartę trefl lub asa lub damę?
2
piotrek:
rozwiąż nierówność 3x
2
> 8x + 3 jak to zrobić prosze o wytłumaczenie
8
Problemy:
:::rysunek::: Dana jest funkcja y=f(x) określona dla x∊<−1,8> której wykres jest przedstawiony na rysunku
1
gereg:
Wskaż równanie okręgu o środku S = (1,− 2) i promieniu r = 2 .
0
Ewka:
w urnie są kule: 2 białe
4
natalia222:
w ilu słoikach o pojemności 1 litra zmieści się w 100 kg miodu
1
Ali:
Mamy przykład człowieka, który nie ma argumentów tylko uliczny język. Szkoda, bo gdyby była możliwość normalnej rozmowy może udałoby się przekonać Joe'go do wartości matematyki oraz
4
GOŚĆ:
jakies przecieki z matmy .?
hehe
1
Gosia:
Rozw. plisliczba log24 jest równa
9
moni:
9x
3
+12x
2
+4x>=0
6
in_flames:
Wierzchołek paraboli o równaniu y = −3(x +1)
2
ma współrzędne? Dlaczego?
9
sebii:
oblicz 2
20
i 4
40
3
Ela:
Wykaż że dla każdego m ciąg(
m+1
4
,
m+3
6
,
m+9
12
) jest arytmetyczny Bardzo prosze o rozw.Z DOKŁADNYM OPISEM CO PO KOLEI bardzo ważna sprawa.
1
Ela:
Prosze Cię Rumpfy o rozwiązanie. LICZBA 3 do potęgi 8/3 razy
3
√
9
dziewięć do potęgi 2 jest równa
4
in_flames:
Do wykresu funkcji f ( x) = x
2
+ x − 2 należy punkt? Prosze o pomoc
2
mati:
bardzo prosze o pomoc
10
Humanista:
:::rysunek::: Ta dwójka to oczywiscie minus dwa, ale nie potrafiłem wprowadzić tego minusa
Prosze o
2
morro:
2. Sprowadz do postaci kanonicznej wzor funkcji f (x) =
1
2
* 2 − x − 12
2
KS. Robak:
log
3
x=9 x=?
1
Asia:
Ile punktów wspólnych ma prosta o równaniu y=−x+2 z okręgiem o środku w początku układu współrzędnych i promieniu 2
7
Paulina:
W ostrosłupie którego kraędzie boczne mają długość k=13 podstawa jest prostokątem o bokach a=8 i b=6 oblicz:
1
Ela:
Prosze o pomocliczba 3 do potęgi8/3 x−razy 3
√
9
do potęgi drugiej jest równa
5
Ela:
Liczba y to 120% liczby x. Wynika z tąd że a) y=x+0,2 b)y= x+0,2x c) x= y−0,2 d) x=y−0,2y
1
maxiol77:
Udowodnij, że jeśli a) x, y są liczbami rzeczywistymi, to x
2
+ y
2
≥ 2xy .
3
Humanista:
1
32
−3
:(
)
4
8
Prosze o rozwiazanie. Krotkie zadanko. Prosiłbym o opis, chyba, że łatwo sie bedzie zorientowac
1
karolek:
Prosta o równaniu y = 5x−m+3 przechodzi przez punkt A = (4;3) wtedy m =
6
martyna159:
Dwa pociągi towarowe wyjechały z miast A i B oddalonych od siebie o 540 km. Pociąg jadący z miasta A do miasta B wyjechał o godzinę wcześniej niż pociąg jadący z miasta B do
3
nikka:
Jakich wzorów nie ma w karcie wzorów
3
Ela:
Prosze o rozw.kąt α jest ostry i cos α =0,9. wówczas. a) α<30* b) α=30* c) α=45* d) α>45* *− stopni
1
mag:
W trójkącie równoramiennym ABC, w którym |AC| = |BC|, długość dwusiecznej AD jest równa długości odcinka CD. Oblicz miary kątów trójkąta ABC.
0
Michałłłł:
udowodnij, że jeśli: a) x, y sa liczbami rzeczywistymi, to x
2
+y
2
≥2xy
0
Ile jest sposobów, na jakie Ala i Bartek mogą usiąść na dwóch spośród pieciu miejsc w kinie?
3
Michałłłł:
Ile jest liczb naturalnych trzycyfrowych w których cyfra dziesiatek jest o 2 wieksza od cyfry jedności?
2
Ela:
Liczba 30 to p% liczby 80, zatem a)p<40 b) p=40 c)p=42,5 d)p>42,5
3
Maja:
kąt α jest ostry i cos α =0,9. wówczas. a) α<30* b) α=30* c) α=45* d) α>45* *− stopni
0
aga:
Wykaż ,że trzy dane liczby w podanej kolejności tworzą ciąg geometryczny
√
5
+2
a)
√
5
−2 ,
1
2
,
4
2 +
√
3
2 +
√
3
b)
,
,
1
4
2−
√
3
2
0
gereg:
0
Michałłłł:
wyznacz wzór na n−ty wyraz ciagu wiedząc ze suma pierwszych pieciu jegfo wyrazów jest równa 10 a wyrazy trzeci piaty i trzynasty tworza w podanej kolejności ciąg geometryczny
3
rinko:
Wylicz X: (x+5)(
120
x
− 2)= 120 robie gdzies bląd i mi nie wychodzi. POMOCy
0
Gienia:
Wartośc wyrazenia |1−√3|−|1+√3| jest rowna
13
Piotrek:
Dany jest okrąg o równaniu (x−5)
2
+ (y=1)
2
= 25 Długość tego okręgu jest równa
? jak to obliczyc
1
Michałłłł:
:::rysunek::: Na boku BC trójkąta ABC wybtano punkt D tak by [∡ CAD]=[∡ ABC]. Odcinek AE jest dwusieczną kąta
3
gereg:
Pewien wielościan ma 6 krawędzi. Liczba jego ścian jest równa
0
Michałłłł:
LIczby a,b,c tworzą w podanej kolejności ciąg geometryczny. Suma tych liczn to 93. Te same liczny w podanej kolejności sa pierwszym, drugim i siódmym wyrazem ciagu geometrycznego.
11
lolo:
3
Kąt α jest ostry i sin alfa jest równy
na jakiej zasadzie sie to liczy
?
4
0
Michałłłł:
Oblicz sume wszystkich liczb trzycyfrowych zapisanych wyłącznie za pomocą wybranych cyfr ze zbioru { 0,1,2,3}
22
sir b:
|4x+11/x+1|≥3 (ta nieróność to ułamek
)
3
Michałłłł:
:::rysunek::: czeorokąty ABCD i APQR są kwadratami. Udowodnij, że [BP]=[D]
1
maxiol77:
Wyznacz wszystkie watości parametru m, dla których równanie mx
2
− 3(m+1)x + m = 0
2
jolaadi:
f(x)={4}{2x−8}
8
ewa:
Adam pojechał rowerem do szkoły,a wracał po lekcjach pieszo.Na wykresie przedstawiono przebytą drogę w zależności od czasu.
0
humanistka na 100%:
Wyznacz wszystkie wartości parametru p, dla których równanie x−2+x+3=p ma dokładnie dwa rozwiązania.
4
Ela:
liczba 3
30
x 9
90
jest równa a) 3
210
b) 3
300
c)9
120
d) 27
2700
4
humanistka na 100%:
Stosując wzory skróconego mnożenia rozłóż na czynniki wyrażenie 1−a2+2ab−b2.
4
Justyna:
Kąt α jest ostry i sin α =
3
11
Wtedy cos α jest równy
0
Shii:
logu
2
3
√15−
1
4
logu
2
3
5
5
Michałłłł:
:::rysunek::: oblicz sinus kąta pomiędzy przekatną sześcianu a jego płaszczyzna podstawy.
2
koni:
Ile wynosi prawdopodobieństwo zdarzenia, że w rzucie dwiema symetrycznymi kostkami do gry otrzymam iloczyn oczek=6 ?
7
Trzeci wyraz ciągu geometrycznego jest równy 4, a piąty wyraz tego ciągu jest równy 1. Ile wynosi pierwszy wyraz tego ciągu?
5
Michałłłł:
Ile jest liczb naturalnych czterocyfrowuch takich że w ich zapisie dziesietnym wystepuje jedna cyfra nieparzysta i trzy cyfry parzyste? przypomonamy ze zero jest parzyste.
3
Michałłłł:
:::rysunek::: przekątna sześcianu ma dł 9 oblicz pole powierzchni całkowitej tego sześcianu
0
Piotrek:
jak obliczyć najwiekszą wartość funkcji kwadratowej
8
nata:
5
5
+ 5
5
jaki wynik
0
humanistka na 100%:
Na osi liczbowej zaznaczono przedział A złożony z tych liczb rzeczywistych, których odległość od punktu 1 jest niewiększa od 4,5. Przedział A przesunięto wzdłuż osi o 2
0
Svanar:
5
Michałłłł:
1. Liczny 4, 10, c sa długościami bokow trójkąta równoramiennego. Oblicz c.
3
motka54:
w urnie znajdują sie kule czarne i białe, kul białych jest 3 razy wiecej niż czarnych. oblicz ile jest kul w urnie jeśli przy jednoczesnym losowaniu 2 kul prawdopodobieństwo
4
ola:
macie jakiś patent na naukę matematyki?
0
Michałłłł:
Ile jest liczb naturalnych dwucyfrowych podzielnych przez 15 lub 20
3
Asia:
Proszę was kochani pomóżcie
Liczby 1, 3, x−11 w podanej kolejności, są pierwszym drugim i trzecim wyrazem ciągu arytm. Liczba x jest równa.
7
ucząca-się:
wielomian W(x) przy dzieleniu przez (x+2) daje reszte 8, aprzy dzieleniu przez (x+1) daje reszte −4. Wyznacz restze z dzielenia tego wieloianu przez wielomian P(x)=x
2
−2x−15 .
1
.....:
a
√
2
r=
r=6
2
a
√
2
6=
2
12=a
√
2
0
ucząca-się:
wielomian W(x) przy dzieleniu przez (x+2) daje reszte 8, aprzy dzieleniu przez (x+1) daje reszte −4. Wyznacz restze z dzielenia tego wieloianu przez wielomian P(x)=x2−2x−15 .
1
Trzeci wyraz ciągu geometrycznego jest równy 4, a czwarty wyraz tego ciagu jest równy (−2). Ile wynosi pierwszy wyraz ciągu
1
lolo:
2
a
podniesione do potego −3
3
5
Ela:
Powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu jest półkołem o promieniu 12cm. Podstawa tego stożka jest kołem o promieniu:
1
Ela:
Rumpfy proszę o rozwiązanie. Powierzchnia boczna stożka po rozwinięciu jest półkołem o promieniu 12cm. Podstawa tego stożka jest kołem o promieniu:
4
nick:
1
Iloraz 32
−2
: (
)
4
8
5
sir b:
rozwiązuję nieróność |x|
10
ewa:
wy gówno umiecie żeby takiego zadania nie umieć rozwiązać zasrani ścisłowcy
1
Knight:
2
podniesione do potegi −2 ile to bedzie błagam pozcie
3
2
CleoUparta:
o co chodziło w zadaniu o subiektywizacji i obiektywizacji
ja napisałam w pierwszym opis, opowiadanie, a w drugim recenzja i artykuł ale chyba nie o to
4
Paweł:
(5*a+9)−7*d Pomocy
0
morro:
1. Miejscem zerowym funkcji f (x) = 3x +b jest liczba x =
1
2
wyznacz b
3
dark:
O zdarzeniach losowych A,B wiadomo że P(A)=0,5 , P(B)=0,3 i P(A∪B)=0,7. Prawdopodobieństwo iloczynu zdarzeń A i B spełnia warunek
0
Shii:
Mógłby mi ktoś krok po kroku rozpisać jak liczyć taki logarytm na np:
0
ola111:
w ilu sloikach o pojemności 1 litra zmieści się w 100kg miodu
7
martyna159:
Dane są dwa pojemniki. W pierwszym z nich znajduje się 9 kul: 4 białe, 3 czarne i 2 zielone. W drugim pojemniku jest 6 kul: 2 białe , 3 czarne i 1 zielona. Z każdego pojemnika losujemy
1
ewa:
nie umiecie tego zadania?
4
Knight:
Wiedząc, że α jest kątem ostrym i tgα = 2 , oblicz wartość wyrażenia U{ 4cos alfa − 3sin alfa }{ 3cos alfa + 5sin alfa }
3
ewa:
Proszę pomóżcie z tym zadaniem
3
Piotrek:
Przekątna prostopadłościanu o wymiarach 3 x 4 x 5 ma długość. a)2 √5 b) 2 √5 c)5 √2 d)2 √15
archiwum 253,
252
,
251
,
250
,
249
,
248
,
247