Wytlumaczy ktos?:>
Ewelina: Wytlumaczy mi ktos? ;>
Podstawą trójkąta równoramiennego jest odcinek o końcach w punktach A=(−2,−4)
oraz B=(−5, 2). Jedno z jego ramion zawiera się w prostej o równaniu y = x−2.
Oblicz współrzędne trzeciego wierzchołka trójkąta.
4 maj 21:09
Svanar: rysunek... ale jak mam typowac w ciemno, trzeba bedzie znalezc rownanie prostej AB i punkt
wspolny tej prostej z prosta y = x−2
4 maj 21:11
Łukasz: a jak znaleźć pkt wspolny?
4 maj 21:12
Svanar: układ równan
4 maj 21:12
Łukasz: jak ?
4 maj 21:13
Svanar: y=x−2
rownanie prostej AB
4 maj 21:14
Lucyna: ale proszę bardzo. czy potrafisz policzyć środek odcinka AB? bo widzisz w trójkącie
równoramiennym wysokość dzieli podstawę na pół i tworzy z podstawą kąt prosty. Zatem wyznacz
środek odcinka AB, następnie musisz wyznaczyć równanie prostej k, która przechodzi przez A i
przez B, poszukaj prostej prostopadłej do prostej k, która przechodzi przez nasz środek
odcinka. Następnie rozwiązując układ równań złożonych z równania prostej prostopadłej i y=x−2
wyznaczysz trzeci wierzchołek trójkąta.
4 maj 21:14
Svanar: jak mowiłem, tutaj wyraźny rysunek praktycznie zalatwia zadanie
4 maj 21:15
Ewelina: Narysowalam sobie rysunek i obliczylam srodek AB, ale dalej nie wiem jak mam obliczyc
wierzcholek C
4 maj 21:17