matematykaszkolna.pl
Wytlumaczy ktos?:> Ewelina: Wytlumaczy mi ktos? ;> Podstawą trójkąta równoramiennego jest odcinek o końcach w punktach A=(−2,−4) oraz B=(−5, 2). Jedno z jego ramion zawiera się w prostej o równaniu y = x−2. Oblicz współrzędne trzeciego wierzchołka trójkąta.
4 maj 21:09
Svanar: rysunek... ale jak mam typowac w ciemno, trzeba bedzie znalezc rownanie prostej AB i punkt wspolny tej prostej z prosta y = x−2 emotka
4 maj 21:11
Łukasz: a jak znaleźć pkt wspolny?
4 maj 21:12
Svanar: układ równan emotka
4 maj 21:12
Łukasz: jak ?
4 maj 21:13
Svanar: y=x−2 rownanie prostej AB
4 maj 21:14
Lucyna: ale proszę bardzo. czy potrafisz policzyć środek odcinka AB? bo widzisz w trójkącie równoramiennym wysokość dzieli podstawę na pół i tworzy z podstawą kąt prosty. Zatem wyznacz środek odcinka AB, następnie musisz wyznaczyć równanie prostej k, która przechodzi przez A i przez B, poszukaj prostej prostopadłej do prostej k, która przechodzi przez nasz środek odcinka. Następnie rozwiązując układ równań złożonych z równania prostej prostopadłej i y=x−2 wyznaczysz trzeci wierzchołek trójkąta.
4 maj 21:14
Svanar: jak mowiłem, tutaj wyraźny rysunek praktycznie zalatwia zadanie emotka
4 maj 21:15
Ewelina: Narysowalam sobie rysunek i obliczylam srodek AB, ale dalej nie wiem jak mam obliczyc wierzcholek C
4 maj 21:17