CIĄGI - Wyznacz litery
Maryśka:
a+b+c=33 jest ciągiem arytmetycznym
a, b+3, c+13 jest ciągiem geometrycznym
Wyznacz litery a,b i c. Podaj ich różnice
Proszę o pomoc

z góry dziękuje !
4 maj 20:39
Rumpfy: a+b+c=33 ?
4 maj 20:41
motka54: (b+3)2=a*(c+13)
a=c+13(b+3)2
4 maj 20:44
motka54: (b+3)2=a*(c+13)
a=c+13(b+3)2
4 maj 20:44
motka54: nie cos tu nie tak za dużo niewiadomych
4 maj 20:45
Lucyna: a+b+c=33 zatem b=11, a+c=22⇒c=22−a
a, 11+3, 22−a+13 jest geometryczny więc 35−a14=14a to jest z własności ciągu
geometrycznego, otrzymujemy (35−a)a=142 czyli a=7. zatem c=22−7=15
4 maj 20:47
Nikka: coś nie tak z arytmetycznym...
może miało być a,b, c, 33
4 maj 20:48
Maja:
a+b+c=33 ( nie jest podana żadna liczba, tylko jest mowa o tym że jest to ciąg arytmetyczny)
Będzie trzeba na zasadzie analizy i podkładania
np
ciąg arytmetyczny − zakładam 7 + 11 + 15 = 33 r= 4 ( a2 − a1 = r)
ciąg geometryczny − 7 , 11+3, 15+13 czyli 7,14, 28 q=2 (a3 / a2 = q )
4 maj 20:50