Parabola
in_flames: Wierzchołek paraboli o równaniu y = −3(x +1)2 ma współrzędne? Dlaczego?
4 maj 18:31
Godzio:
To jest podstac kanoniczna z której odczytuje się współrzędne
f(x) = a(x−p)2 + q => W(p,q)
p = −1 q = 0
4 maj 18:32
in_flames: A jak to jest z tymi znakami przed liczbą? Zawsze jest odwrotnie?
4 maj 18:35
Lothar: popatrz dokładnie na definicję
4 maj 18:36
in_flames: Czyli, jeżeli przed jedynką byłby minus to mamy plus a co do q znak pozostaje zawsze taki sam?
4 maj 18:38
Godzio: tak
4 maj 18:41
in_flames: dz
4 maj 18:45