zadanie maturalne za 5pkt
Łukasz: Ciàg (4, x, y) jest ciàgiem geometrycznym malejàcym. Ciàg (y, x + 1, 5) jest ciàgiem
arytmetycznym.
Wyznacz x.
To pytanie z próbnej matmy, którego nie zrobiłem. Proszę o pomoc. z góry dzięki.
4 maj 20:42
Łukasz: hmmmm, tak sobie mysle, to nie bedzie tak, ze w arytm robie taki myk:
y+5
−−−−−− = x+1? i wtedy jakieś równania ?

2
4 maj 20:46
Nikka: Korzystasz z własności obu ciągów:
x
2 = 4y ( w geom. a
n2 = a
n−1*a
n+1)
| | y+5 | | an−1+ an+1 | |
x+1 = |
| ( w arytm. an = |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
po rozwiązaniu układu równań wybierz tylko te wartości x i y dla których ciąg geom. będzie
malejący
4 maj 20:46
Rumpfy:
arytm.
geometr.
a
1 = 4
a
2 = x
a
2 = 4*q
a
3 = 4q
2
3 rownania, 3 niewiadome. Ciag geomtryczny jest malejacy stad q musi byc mniejsze od 0
4 maj 20:50
Rumpfy: o kurna tam jest x+1; 5
ja to przeczytalem jako x; 1,5 ^^
4 maj 20:53
aga: x+1−y=5−x−1
x
2=4y
2x−y=3 / y=2x−3
y=2x−3
x
2= 4(2x−3)
x
2=8x−12
x
2−8x+12=0
Δ=64−48=16
y1=4−3=1
y
2=12−3=9
17 kwi 11:45